Kategorier
Antibiotikaresistensen Jordbruk

Den katastrofala antibiotikaresistensen

Bakom den tragiska pardansen mellan Grekland och SABB i media pågår mycket.

Jenny Jewert tar upp en långsam process i dagens DN. Resistensen mot antibiotika. Ett fullkomligt livsfarligt skeende som startade den dag Fleming och andra upptäckte penicillinet.

En sakta framväxande katastrof som skyndats på av mänsklighetens idiotiska användning av läkemedel i fodret till djur. För något år sedan häll KSLA, Kungliga Skogs och Lantbruksakademin, en europeisk konferens i denna fråga. På sätt och vis var det en djupt deprimerande tillställning. Slöseriet med antibiotika fortsätter nämligen och resistensen breder ut sig.

Jenny Jewert drar i sin artikel slutsatsen att det är hög tid att riva barriärerna mellan veterinär- och human medicin. Naturligtvis har hon rätt även här. Det har alltid slagit mig som märkligt att läkemedelsindustrin provar

 huvudargument är att det är hög tid att riva barriärerna mellan veterinär och human medicin.

Nu händer det mycket i Vetenskapens Värld. Snabbast går det i Schweiz där några forskare tror att de hittat något som går fortare än ljuset. Det skulle betyda att Albert Einstein hade fel och det innebär i sin tur att mycket i vår bild av hur världen ser ut hotar att rasa samman. Men, men vi är inte där ännu. Det behövs flera upprepade försök innan vi kan peka finger åt den mannen som på många sätt blivit symbolen för Vetenskapen.

En annan nyhet som, numera, passerar lite mera obemärkt är att utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka, rejält. Trots alla mätningar, larmrapporter och politikermöten stiger temperaturen i atmosfären. Och den ryska gasen fortsätter att strömma in över Europa.

 Oförmågan att hantera den stegrande växthuseffekten kan få en att tvivla på mänsklighetens förmåga att fatta rationella beslut. Och inte blir det bättre när man, med stigande förvåning, iakttar hur vi gör oss av med vårt viktigaste vapen mot infektionerna, antibiotikan. Redan penicillinets upptäckare, Fleming, insåg att bakterierna skulle reagera mot det evolutionära tryck vi lägger på dem med våra behandlingar. Men ingen tänkte på det i yran över att kunna rädda miljoners liv. Fast med tiden borde ju någon ha reagerat. Inte minst mot den rutinartade användning av antibiotika som sker vid utfodring av djur. Vetenskapsjournalisten Jenny Jewert skriver om detta i dagens DN

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *