Kategorier
Okategoriserade

Det onaturliga urvalet 1

Understundom saktar tiden in. Sedan tar den ilande kalla vinden tar fart och alla löven faller. Almanackan säger oss att det redan är den 22 oktober. Vi är en bra bit in i hösten.

Denna hösttermin har jag inga öppna föreläsningar att hålla rätt på. Känns lite ovanligt. Jag har faktiskt hållit på med dem – i olika former – under många år nu.

Men nyfikenheten finns kvar. Inte minst på det vetenskapsområde som genomgår en otroligt utvecklig just nu – biotekniken.

Därför vill jag gärna lämna ett tips om en helt ny och fascinerande TV-serie som precis lagts ut på Netflix.

”Det onaturliga urvalet” heter den i svensk översättning och handlar om just denna halsbrytande utveckling.

Eftersom det är en dokumentär så letar du förgäves efter den i alla rekommendationer om bra titlar streamingtjänster som dagstidningar och kulturredaktörer brukar hålla med. En serie som handlar om verkligheten är förstås inte lika spännande som fiktioner ”baserade på verkliga händelser”. Och det är synd för den här serien förtjänar många, många tittare!

I en rad program får vi följa några människor som drabbats hårt av olika genetiska sjukdomar, vi får träffa så kallade biohackers och  (o)vanliga forskare. De olika historierna berättas med samma professionella handlag som brukar prägla produktioner från Netflix eller HBO.

Berättelsen tar inte ställning, den är inte gjord för att uppfostra oss att tycka rätt. Den försöker bara skildra vad som händer runt omkring oss. Så här får vi träffa den lilla pojken som drömmer om att bli astronaut men hindras av sitt medfödda grava synfel. Kan en ny dyr behandling ge honom synen tillbaka? Vi mäter också en välartikulerad patientrepresentant som anklagar medicinföretagen för att ta alldeles för mycket betalt för sina produkter. Speciellt som de nya medicinerna inte sällan är resultatet av skattefinansierad forskning.

En djärv forskare vill utrota hela arter med så kallade drivande gener. På så sätt skulle vi kunna bekämpa den malaria som dödar runt en halv miljon människor varje år.  (Enligt WHO insjuknar 216 miljoner människor i malaria varje år. )

Är inte det verkligen att ”leka gud”? Jo, svarar han men vi människor har redan rubbat hela ekosystemet på ett otal olika sätt utan att välja. Skillnaden är att nu kan vi för första gången välja. Och att inte göra något är också ett val.

( En mera ogudaktig forskare kanske skulle säga att evolutionen leker gud hela tiden.) 

Biohackers då? Jo, vi får träffa några sådana också. Människor som experimenterar på sig själva. Eller på sina hundar. Förskräckligt? Jo. å andra sidan så har människan experimenterat på sina hundar i fyrtiotusen år. Resultatet går att studera runt om oss varje dag. Och olika hundrasers genetik är en viktig del det stora forskningsprojektet som vi hade en öppen föreläsning om för en tid sedan.

Om de fattigas misär inte orsakas av naturlagar så är vår synd ofantlig Charles Darwin

Jackson

Kort sagt, missa inte serien  Unnatural selection!

Den handlar om vår framtid.

Slutligen, vi har numera skattefinansierade radio och TV här i landet. Vad har dessa gjort för program kring den nya genetiken på senare år? Det enda jag hittat är en programserie som går i UR – och den är gjord i Norge…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *