Kategorier
Jordbruk Okategoriserade

Ekojordbruket 2.0


( En debattartikel först publicerad i UNT den 25/3-15 )
DEBATT Ingen har rätt i dagens ekodebatt. Forskningen om det hållbara ekobruket 2.0 borde ha satts i gång redan i går.

Under snart ett halvt sekel har det pågått en debatt om vilket lantbruk som är det bästa, det ekologiska eller dagens standardjordburk.
Nu är det hög tid att kliva upp ur skyttegravarna och börja samtala om saken i stället för att framhärda med de två monologer som ekat även det senaste året. För ingen av sidorna har rätt.
Vår tids ekologiska odling är minst lika ”oekologisk”, det vill säga ekologiskt ohållbar, som vår tids standardodling (vi vägrar kalla den konventionell, dagens moderna bönder är minst av allt konventionella). Samtidigt blir det alltmer angeläget och brådskande att komma fram till ett ekologiskt jordbruk värt namnet. Ett jordbruk som både är ekologiskt hållbart och samtidigt är minst lika produktiv som dagens jordbruk. Om en generation behöver jordens befolkning tillgång till 70 procent mer mat.
Låt oss kalla det Ekobruk 2.0.
Utgångspunkten delar vi med dagens ekobönder – att lära av naturen. Den har förvandlat sol, vind och vatten till föda, foder och fiber i ett kretslopp som pågått i miljarder år. Sett i sin helhet klarar naturen konststycket också med en förbluffande hög effektivitet utan vare sig industriellt tillverkade bekämpnings- eller gödselmedel som kräver fossil energi. Naturen håller sig med sina egna gödselfabriker och i naturen är motståndskraft regel och känsligheten undantagen. Naturliga bekämpningsmedel och metoder tillhör ekoodlingens själv kärna och ingår allt oftare också i standardbondens verktygslåda. Eftersom allt liv bygger på kemiska processer så är mycket av denna inbyggda resistens också kemiskt baserad eller på annat sätt inbyggda i växtens egenskaper. Detta vet förstås också dagens forskare och växtförädlare. Och de är också de bakomliggande mekanismerna på spåren.
Sannolikt är det bara en fråga om riktlinjer, tid och pengar för att ta fram lösningar som bygger på naturens egna metoder och mekanismer.
Med dagens satellit- och maskinteknik är det också möjligt att båda gödsla och skydda växterna med precision och i den takt de behöver det. Inte minst stallgödseln som är bärande för hela ekoodlingen måste doseras på ett miljöeffektivt sätt. Med forskning och teknik är vi också på väg att kunna renframställa fosfor ur avloppsslam, återföra det i jordbrukets kretslopp och ta tillbaka fosforn dit där den hör hemma – på bondens åker. Precis som all den jord som med dagens odlingsmetoder – vare sig den kallas ”eko” eller ”standard” – rinner med regn, smält-, å- och flodvatten till Östersjön där den dödar havsbottnen. Den mest radikala lösningen på detta sorgligt försummade problem med jorderosion och slamtransport från åker till hav kan vi också hämta från naturen. Där förekommer ingen plog och harv, och marken är täckt av växter hela året.
Med riktade forskningssatsningar är det fullt möjligt att få fram perenna (fleråriga), grödor så att marken är skyddad året runt eller få fram odlingssystem som imiterar naturens sätt att aldrig lämna marken obevuxen och utsatt för vattnets och vindens eroderande krafter. Med ett sådant odlingssystem får vi ett jordbruk som varken läcker näring, jord eller gifter till haven.
Vi vädjar därför till politiker, opinionsbildare, forskningsråd och allmänhet att börjar diskutera ett helt nytt sätt att ta fram vårt dagliga bröd.
Det är dags att lägga de slitna plakaten på hyllan och samarbeta för att ge oss ett ekologiskt hållbart jordbruk värt namnet. Ett ekojordbruk 2.0. Här finns ett fält för innovation där Sverige, i gammal god tradition, kan inta en internationell tätposition. Och i på sikt sälja ett hållbart system till en världsmarknad.
Lek med tanken att kunna erbjuda ett helt nya odlingssystem för export – i stället för halvgamla vapensystem!
Och det brådskar. Utmaningarna världens bönder, jord och skogsbruk står inför är enorma. Den jord och skog vi odlar skall inte bara ge virke, föda, foder och fibrer till nio–tio miljarder människor 2050. De skall klara saken med allt mindre insatser och med allt mindre miljö- och klimatpåverkan. De skall dessutom inte bara själva klara sig utan fossil energi, utan också ersätta mycket av det vi i dag får från olja och gas.
Ekobruket 2.0 handlar om att med naturen som förebild producera mycket, med små insatser, inga miljöskador och så att det räcker åt allt och alla.
Vi är övertygade om att detta bara kan göras med mycket djupa vetenskapliga kunskaper om hur naturen fungerar och med hjälp av de senaste vetenskapliga rönen! Inte emot dem! Då har vi inte råd med ett skyttegravskrig om ord och odlingsmetoder. Det måste vara målet som räknas inte metoderna – vare sig vi kallar dem ”eko” eller ”standard”.
Ekobruket 2.0 kräver både avancerad grundforskning, storskaliga försök och hängivna odlare. Här krävs verklig tvärvetenskap och en förmåga att se runt hörn. Det kommer att ta tid – forskningen på det hållbara ekobruket 2.0 borde ha satts i gång redan igår.
Men framförallt kräver det politisk mod att bryta mot invanda föreställningar och en klokhet som orkar se längre än till nästa opinionsmätning. Vårt dagliga bröd får inte bli ett simpelt bete i röstfisket!
Agneta Liliehöök, Jan-Olov Johansson, Carl Henrik Palmér, Peter Sylwan, Lennart Wikström.
Fristående och oberoende skogs- och lantbruksjournalister, ledamöter av Skogs och Lantbruksakademien.

Kategorier
Coronapandemin Covid19 Okategoriserade

I nya krya tider?



Nya krya tider?

It ain´t over until the fat lady sings, säger amerikanarna. Eller snarare ” det är inte över innan den feta mannen andas ut” som vi får säga i dessa tider.

Och som det ser ut just nu lär det dröja innan vi alla kan andas ut.

Vi lever i en inställd tid.

En tid av fyrtio begravningar och inga bröllop

Kategorier
Okategoriserade

Virus, vardag och panik

Virus och vardag
Rapporteringen om Covid19 är nu så överhettad att det knappast känns meningsfullt att skriva om ”corona”längre.
Till er som tycker att ” det går så fort nu”, jo, det är så en pandemi ser ut.
Till de som önskar ”panik” för att det skall ”hända något”, var så god! Nu får ni se panikens fula tryne länsa butikshyllor på toapapper (!) och hur friska människor tar vårdplatser från sjuka.
Och alla dessa nya experter. Heder åt Erik Helmersson på DN som i SR:s Godmorron Världen i dag svarar att ”han inte vet”.
Sverige är INTE landet lagom. Så har vi fortfarande ett relativt stort förtroende för myndigheter och politiker. Frågan är hur denna så värdefulla tillit kommer att påverkas av den mediacirkus som nu utspelas? Än så länge tyder undersökningar på att vi fortfarande litar på experter. I vart fall i den här frågan.
En sådan fd expert som nu citeras på flera håll är Annika Linde. Hon var tidigare statsepedimiolog . Hennes reflektioner är värda att lyssna på. Vad hon säger är att om man skulle låta viruset härja ibland barn och friska vuxna så skulle de bli immuna. Det skulle bygga upp en immunitet hos stora delar av befolkningen som skulle bromsa spridningen.
Om man samtidigt lyckas skydda de multisjuka och de gamla kunde man (kanske) få ned dödstalen.
Låt oss hoppas att de som har ansvaret väljer att lyssna till rätt experter. Förtroendet för Anders Tegnell &Co är fortsatt stort, men när han börjar göra politiska bedöningar som handlar om ”jämlikhet” blir jag lite bekymrad. Politiska bedömningar bör göras av politiker. Att sedan politker bör hörsamma vad de som kan frågan säger är en anna sak.
Mycket tyder också på att Sydkorea hittils varit mest framgångrikt på att kontrollera pandemin. En del av framgången verkar vara många tester. Finns det tillräckligt många sådana i Sverige?
Slutligen, Covid19 passar så skrämmande väl i det rådande medialandskapet. Det är som en figursydd nyhet som ständigt producerar nya siffror och nya dramatiska beslut. Vilket land ”stängs” idag? Och alla kan vi tycka eftersom ingen vet exakt hur det kommer att gå. Men den gamla sanningen att alla har rätt till sin åsikt men inte till sina egna fakta gäller även här.
Mera vardagliga dödsorsaker har inte en chans på löpsedlarna.För bara några veckor sedan hade den utmärkta tidskriften Forskning och Framsteg det här omslaget.

Då handlar det inte om något virus utan om en rad motståndskraftiga bakterier. Livsfarliga och osårbara. Men de har blivit för vanliga. Vardagsdöden är ointressant. Den säljer inte.

Kategorier
Okategoriserade

Det onaturliga urvalet 1

Understundom saktar tiden in. Sedan tar den ilande kalla vinden tar fart och alla löven faller. Almanackan säger oss att det redan är den 22 oktober. Vi är en bra bit in i hösten.

Denna hösttermin har jag inga öppna föreläsningar att hålla rätt på. Känns lite ovanligt. Jag har faktiskt hållit på med dem – i olika former – under många år nu.

Men nyfikenheten finns kvar. Inte minst på det vetenskapsområde som genomgår en otroligt utvecklig just nu – biotekniken.

Därför vill jag gärna lämna ett tips om en helt ny och fascinerande TV-serie som precis lagts ut på Netflix.

”Det onaturliga urvalet” heter den i svensk översättning och handlar om just denna halsbrytande utveckling.

Eftersom det är en dokumentär så letar du förgäves efter den i alla rekommendationer om bra titlar streamingtjänster som dagstidningar och kulturredaktörer brukar hålla med. En serie som handlar om verkligheten är förstås inte lika spännande som fiktioner ”baserade på verkliga händelser”. Och det är synd för den här serien förtjänar många, många tittare!

I en rad program får vi följa några människor som drabbats hårt av olika genetiska sjukdomar, vi får träffa så kallade biohackers och  (o)vanliga forskare. De olika historierna berättas med samma professionella handlag som brukar prägla produktioner från Netflix eller HBO.

Berättelsen tar inte ställning, den är inte gjord för att uppfostra oss att tycka rätt. Den försöker bara skildra vad som händer runt omkring oss. Så här får vi träffa den lilla pojken som drömmer om att bli astronaut men hindras av sitt medfödda grava synfel. Kan en ny dyr behandling ge honom synen tillbaka? Vi mäter också en välartikulerad patientrepresentant som anklagar medicinföretagen för att ta alldeles för mycket betalt för sina produkter. Speciellt som de nya medicinerna inte sällan är resultatet av skattefinansierad forskning.

En djärv forskare vill utrota hela arter med så kallade drivande gener. På så sätt skulle vi kunna bekämpa den malaria som dödar runt en halv miljon människor varje år.  (Enligt WHO insjuknar 216 miljoner människor i malaria varje år. )

Är inte det verkligen att ”leka gud”? Jo, svarar han men vi människor har redan rubbat hela ekosystemet på ett otal olika sätt utan att välja. Skillnaden är att nu kan vi för första gången välja. Och att inte göra något är också ett val.

( En mera ogudaktig forskare kanske skulle säga att evolutionen leker gud hela tiden.) 

Biohackers då? Jo, vi får träffa några sådana också. Människor som experimenterar på sig själva. Eller på sina hundar. Förskräckligt? Jo. å andra sidan så har människan experimenterat på sina hundar i fyrtiotusen år. Resultatet går att studera runt om oss varje dag. Och olika hundrasers genetik är en viktig del det stora forskningsprojektet som vi hade en öppen föreläsning om för en tid sedan.

Om de fattigas misär inte orsakas av naturlagar så är vår synd ofantlig Charles Darwin

Jackson

Kort sagt, missa inte serien  Unnatural selection!

Den handlar om vår framtid.

Slutligen, vi har numera skattefinansierade radio och TV här i landet. Vad har dessa gjort för program kring den nya genetiken på senare år? Det enda jag hittat är en programserie som går i UR – och den är gjord i Norge…

Kategorier
Bioteknik Okategoriserade Vad vi vet

Det är generna…


Det är generna du vet

– Nej, det är generna, du vet, konstaterar mannen som precis slagit sig ned på bänken bredvid mig. Han luktar påtagligt alkohol och skulle det råda någon tvekan så förklarar han snabbt, ”jag är alkoholist, har varit i många år nu”. Och kanske var det oundvikligt att det skulle bli så? Eller?

Ja, vad svarar man? För vad är det som gör att vissa av oss fastnar i missbruk, när andra klarar sig? Är det vår självdisciplin, är det omgivningen eller är det rent av slumpen? Och om det nu är vår självkontroll som räddar oss, är inte den i så fall medfödd?

Den evigt aktuella frågan om varför just du är den är tycktes få nya svar när genetiken genomgick en revolution med upptäckten av DNA och med den nya biotekniken som följde efter det.

Forskarna började leta efter gener som kunde orsaka olika medfödda sjukdomar, men också efter andra egenskaper hos oss människor. För om vi människor har i princip samma DNA strängar som allt annat levande, borde inte också vi lyda under samma biologiska principer? Är inte vårt humör, vår eventuella intelligens och vår förmåga att känna empati styrda av samma lagar som hos andra primater? Är inte också vi födda med vissa egenskaper, ungefär som olika hundraser som har olika lynne?

Ett sätt att få svar på den frågan vore förstås om man hade två personer med exakt samma gener och utsatte dem för olika miljöer. Men tanken på experiment med människor är lyckligtvis främmande för de flesta kulturer!

Vad vi däremot har är tvillingar Och alla har vi väl sett hur lika många tvillingpar är? I Sverige så har vi ett av världens bästa forskningsregister över just tvillingar. Vad kan man utläsa av det materialet? Hur mycket är egentligen arv, hur mycket är miljö? Svaren är inte sällan överraskande.

Om du är intresserad av svaret på frågan varför du är den du är så har du chansen att få ta del av resultaten av det svenska tvillingsregistret klockan 19.00 nu på torsdag 4/4 i sal IV i Universitetshuset. Då berättar registrets föreståndare Patrik Magnusson om detta unika material och svarar på dina frågor.

Som vanligt har du också chansen att få veta vad en gen är egentligen när professor Dan Larhammar ger sin expressföreläsning på fem minuter!

Missa inte det!

Evenemanget är gratis och anordnas av SSMG (Svenska Sällskapet för Medicinsk Genetik), VoF / föreningen Vetenskap och Folkbildning) och Uppsala Universitet.

Varmt välkommen!

Kategorier
Okategoriserade

Nobellunch och Higgs

  • Doktor Higgs, I presume?

Samtidigt som flertalet av årets Nobelpristagare äter en fantastisk  lunch på Uppsala Slott håller forskarna i Atlas projektet på LHC ( Large Hadron Collider ) i Cern presskonferens.

Ungefär som Allmänna Sången framför stämningsfulla julsånger undrar den församlade journalistkåren om de – äntligen – skall få svaret på frågan många ställt sig så länge nu; finns Higgs boson

Denna försvinnande lilla beståndsdel av all vår materia borde finna där, det har teoretikerna som professor Peter Higgs räknat ut, men det som bekant inte alltid som teorin överensstämmer med verkligheten.

Hela denna ring, en världens absolut största och dyraste forskningsanläggningar har byggts just för detta; att hittat de minsta av materians partiklar! Inte minst denna gäckande Higgs.

Och om den inte finns betyder det att vi får tänka om. Eller snarare ”bryta ihop och börja om”. För då är det något fel med den så kallade ”Standardmodellen” som enligt den rådande vetenskapliga uppfattningen skall förklara hur universum är uppbyggt.

Så de är inte lite ansvar som vilar på denna lilla obskyra partikel. Så  har den också kallats ”Guds partikel” eller ”fysikens heliga Gral”.

Hur är det då? Existerar denna mytomspunna lilla beståndsdel

Svaret är, ja, förmodligen!

Mitt i alla data som partikelfysikerna nu samlat på sig framträder mönster som nog inte är slumpartade, det finns något där!

Om det nu är så är det stort, men det betyder inte att alla svar är funna. Tvärtom.

Ett svar inom vetenskapen leder ofta till tre nya frågor.

Bredvid mig på Nobellunchen sitter Olle Engdegård. Om några dagar skall han disputera på KTH.  I sin forskning har han letat efter mörk materia i vår närmaste stjärna, solen.

Han har inte hittat någon sådan där. Hade han det skulle han förmodligen ha blivit Nobelpristagare om några år, eller snarare en stor grupp av forskare som gjort jobbet tillsammans. Nu har han inte det. ( Och när det gäller att belöna stora grupper av forskare så sätter för övrig Nobels testamente hinder i vägen för sådana, utom när det gäller Fredspriset. )

Men ibland är det också ett resultat att inte hitta något. Olles forskning är ändå ett steg mot en annan rätt stor fråga:

Var finns egentligen större delen av det universum som, enligt årets priser, fortsätter att expandera?

Det är sådana frågor som kan ge vem som helst lätt svindel en sådan här Luciadag, trots en alkoholfri glögg!

Kategorier
Okategoriserade

Vad kan vi lära av jordbävningen i Japan?

Det har nu gått över en vecka sedan den fruktansvärda naturkatastrofen i Japan. Vad kan vi dra för slutsatser av denna tragedi?
Jordbävningen som flyttade hela Japan två meter är en av de fyra- fem värsta som någonsin uppmätts. Tsunamin som kom efter dödade förmodligen tiotusentals människor. Vår första prioritet borde vara att forska fram bättre prognosmetoder och varningssystem för den här typen av naturkatastrofer. Men med tanke på att både Kalifornien och Japan hör till de områden som löper hög risk att drabbas får man förmoda att mycket kompetens och resurser redan satsats på just detta.
Det kan också vara så att orsaken till tsunamin skördade så många offer i Japan, trots högt utvecklade varningssystem, är att den svepte in över städer med en åldrande befolkning. Man var helt enkelt inte tillräckligt lättrörlig för att hinna undan! Men självklart är det alltid svårt att i förväg veta exakt hur våldsam en tsunami skall bli och hur många hundratusen människor man skall evakuera under kort tid.
Den mesta av debatten har dock inte kommit att handla om vad som verkligen hänt utan om kärkraften. Även här är det tsunamin som orsakat skadorna. Vad vi lärt oss under den dryga vecka som nu gått är att de japanska kärnreaktorerna stod emot en mycket kraftig jordskalv, men att kylsystemen i Fukushimas inte klarade av en stor tsunami.
Det är allvarligt och alla reaktorer i sådana här högriskområden borde vara byggda med den nya principen med passiv kylning. Men liksom all teknik utvecklas den här hela tiden.
Nu har teknikerna, trots extrema förhållanden, ändå lyckats begränsa skadan till själva anläggningen. Kvar finns en del oroande frågetecken kring ” reaktor fyra”. De så omskrivna läckagen av radioaktivitet är hittills relativt ofarliga. Om myndigheterna nu väljer att förbjuda livsmedel från området på grund psykologiska skäl visar de återigen att rädslan är värre än riskerna.
Men detta är givetvis inte den bild man får av att följa rapproteringen i media. Här råder en slags omvänd riskvärdering. Om man skall tro pressen är det kärnkraften som dödat tiotusentals oskyldiga människor, eller i vart fall kommer att göra så.
En fråga som ställts hundra gånger av reportrar under den här krisen är; kan man lita på myndigheterna? Och kan man lita på kraftbolaget?
Det är bra och berättigade frågor men efter en veckas bevakning av naturkatastrofen i Japan måste man också ställa sig frågan; kan man lita på media?
Mätningar av allmänhetens förtroende visar att just förtroendet för oss journalister är lågt, mycket lågt.
Var står då jag?
En säker kärnkraft är en förutsättning för att vi skall ge jordens befolkning på snart sju miljarder människor en drägligare tillvaro. Kärnkraften är idag del av en lösning som förhindrar fortsatt skövling av skog och en stegrande växthuseffekt.
Kärnkraftsbolag och deras experter bör granskas än hårdare efter katastrofen i Japan, men den enda framkomliga vägen är att lära av misstagen.
Att säga nej till allting är en feg och orealistisk hållning till världen. I verkligheten måste vi alla göra svåra val i en gråmelerad vardag.
Det är därför jag är en miljövän – för kärnkraft.


Kategorier
Okategoriserade

Koltrasten och sura ICA

December snöar och försöker ta livet av allt som sover under dess stjärnhimmel. Det är tur för koltrastarna att vi sedan länge har ingått ett avtal. Kontraktet är högst simpelt. Jag matar koltrastarna med äpplen och annat gott under vinter, hanen sjunger för mig under våren. Och vilken sång sedan! En vemodig hyllning till det stigande ljuset som jag måste få kalla svensk, utan att bli beskylld för att vara nationalist.

Tidigt sätter han igång, Koltrasten. Lite prövande först, men ändå rätt starkt. Ofta sitter han ungefär en meter utanför sovrumsfönstret. Precis ovanför där jag brukar mata dem.

Visst händer det att han väcker mig, men han är förlåten. Det är lätt att somna om till fågelsång. ( Utom möjligen till vår näktergal som faktiskt är rätt skräning om ni frågar mig.)

Kategorier
Okategoriserade

Är det farligt att släktforska?

Det blir allt billigare att analysera vår arvsmassa. Snart är det möjligt att få hela sin genkarta – om man så vill.

Med denna unika karta  i sin hand vet man en hel del mera om sig själv – men långt ifrån allt.

För är det något som vi har lärt oss under det dussinet av år som gått sedan det första genomet publicerades under pompa och ståt så är det att vi fortfarande har mycket kvar att lära oss om samspelet mellan arv och miljö.

Och drömmen om att byta ut sjuka gener och bota de stora folksjukdomarna är fortfarande bara drömmar.

Men DNA tekniken har lett till stora framgångar på andra fält. Som att säker kunna identifiera våldtäktsman eller mördare. Eller som verktyg i den historiska forskningen. På senare tid har tekniken också blivit tillgänglig för oss vanliga medborgare. Vi kan ta reda på släktskap och testa oss för diverse sjukdomar.

Dessa möjligheter medför naturligtvis också risker – som det mesta här i världen.

Man kan exempelvis fråga sig om det verkligen är klokt att få ett besked om ökad risk för bröstcancer via datorn.

Däremot blir jag lite förvånad när journalisten och författaren Maja Hagerman i en DN artikel före jul varnar för den pågående ”DNA vurmen” inom släktforskningen.

Hennes farhågor om vad den vanliga medborgaren kan dra för tokiga slutsatser av ett DNA test gör mig rent av betänksam.

För precis samma felaktiga konklusioner kan dras, och dras ofta, från vanlig släktforskning, ja, rent av historiska böcker.

Okunnigheten finns överallt och folkbildning är ett ständigt pågående arbete.

Tvärtom tycker jag att DNA forskningen visat på att vi alla kommer från Afrika och att vi alla är just ”släkt”.

Den har dessutom, lyckligtvis, gett oss som inte anser att det finns några mänskliga ”raser” fakta att luta oss mot. Om exempelvis våra släktingar Neandertalarna funnits kvar hade vi fått hantera det.

Jag har kort sagt lite svårt att förstå vad Maja Hagerman är så rädd för.

Är det rent av tekniken i sig?

Jag är rätt intresserad av släktforskning och av naturvetenskap. När de nya DNA testerna kom gjorde jag därför några av dem. Inte de som visar risker för olika sjukdomar utan de som kan användas som verktyg i släktforskningen. Det första lilla provet skickade jag till National Geographics stora projekt. De vill visa hur vi människor utvandrat från Afrika. Nu läser jag i DN att journalisten och författaren varnar för dessa DNA tester. Jag har läst igenom hennes text några gånger och försöker förstå vad hon är så rädd för.

Kategorier
Okategoriserade

Arga patienten?

Ser att public service TV skall starta en ny serie med titeln ”Arga Doktorn”. Nå, idén är inte direkt pinfärsk. Arga Snickaren härjar redan i tablån och för rätt många år sedan nu hade SR en Radiodoktor som var små förbannad mest hela tiden.

Det intressanta är att man väljer just en Doktor för att dra fram bristerna i vår sjukvård. Inom andra sektorer brukar detta annars betraktas som en journalistisk uppgift.

Och är det i första hand läkarna som SVT skall representera? Jag trodde i min enfald att det var oss vanliga licensbetalare. Eller Patienterna…