Kategorier
Svenskpolitik

Moralpaniken hindrar analyser

Valet är över och nu är det Bokmässan som gäller. Det är något fascinerande otidsenligt med BOKEN. Behåller den verkligen sin statusplats om tjugo år?
Och hur ser man på det just avslutade valet om några år? Just nu är moralpaniken total.
Kampanjen mot SD har snart nått samma intoleransnivå som de mörkaste krafterna inom paritet.
Man kan inte heller demonstrera mot resultatet av fria val! Vad är nästa steg? Att ”de väpnade styrkorna” tar makten?
Politiskt våld måste stävjas och fördömas, även när personer från SD överfalls i tunnelbanan av ”aktivister”. Vi får inte förfalla till motståndarnas nivå!

”Florida sjönk idag under tyngden av alla tillströmmande advokater. Det enda spår man kan se av kraschade staten är några flytande röstsedlar ( punchcards) ” som flutit upp till havsytan. ”
Så skojade NPR år 2000 när presidentvalet mellan George W Bush och Al Gore hängde på tolkningen av på röster som avgivits i Florida. Inte minst i Palm Beach.
Nu talas det om ”juridiska tolkningar” även här i Sverige. Man skall aldrig upphöras att förvånas.
” Vänstern o sossar väsnas mer om SD än sitt eget misslyckande. De buar åt Åkesson för att slippa lipa över sig själva. Så skriver Stig-Björn Ljungren, socialdemokratisk debattör, på Facebook.

För mitt i sifferexercisen är det lätt att glömma att socialdemokraternas tillbakagång är historisk. Vem trodde för tjugo år sedan att Moderaterna och Sossarna skulle vara lika stora? Och vem av alla analytiker och experter trodde att Alliansen skulle sitta kvar?
Mona Sahlin har varit mycket rak i sina tal. Vi har gjort ett riktigt dåligt val!
När det gäller den galopperande moralpaniken över Sverigedemokraterna är det dock svårare att hitt sakliga analyser.
Vi har redan haft ett parti som gick till val på att minska invandringen i Sverige, Ny Demokrati. Även de kom som bekant in i riksdagen. Och åkte ur. Detta är inget nytt.
Då liksom nu gäller det att debattera sakfrågan, invandringen. Det hjälper inte att dra alla ramsor, som även jag har gjort, att ” vi är alla invandrare” etc. Alla människor har samma värde, men ingen kan vara nöjd med hur invandringen till Sverige fungerar idag.
Jag menar att media här har ett stort, stort ansvar genom att ge oproportionellt utrymme åt undantagen och inte skildra vardagen .
De olika kampanjerna mot SD har redan nu nått en nivå av intolerans och våld som liknar den som de mörkaste krafterna inom partiet propagerar för. Det råa överfallet på Sverigedemokraternas partisekreterare och hans flickvän (!) i Tunnelbanan är bara ett exempel på det.
Blir riktigt glad när jag hör Lars Werner, i Nordengren i P1, försvara alla riksdagsmäns rätt att sitta med i Riksdagens utskott. Han vet ju hur det är att vara utestängd.
Man kan debattera åsikter men man kan faktiskt inte protestera mot resultatet i fria, demokratiska val. Vad är i så fall nästa steg? Att man ber ”de väpnade styrkorna” att ta över?
Tillmälet ”rasist” förekommer också ymnigt. Människan är, lyckligtvis, en väldigt ung art och vi har ännu inte hunnit utbilda riktiga raser. Men även om vi hade gjort det, vad är det som säger att olika raser skulle vara ett problem? Alla kan ha samma värde, trots att man inte är stöpt i samma form. Individualism…
Och förresten, ”Vi gillar ju olika”. Det har ju Aftonbladet sagt och då måste man ju lita på det.



Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *