Kategorier
Okategoriserade

Nobellunch och Higgs

  • Doktor Higgs, I presume?

Samtidigt som flertalet av årets Nobelpristagare äter en fantastisk  lunch på Uppsala Slott håller forskarna i Atlas projektet på LHC ( Large Hadron Collider ) i Cern presskonferens.

Ungefär som Allmänna Sången framför stämningsfulla julsånger undrar den församlade journalistkåren om de – äntligen – skall få svaret på frågan många ställt sig så länge nu; finns Higgs boson

Denna försvinnande lilla beståndsdel av all vår materia borde finna där, det har teoretikerna som professor Peter Higgs räknat ut, men det som bekant inte alltid som teorin överensstämmer med verkligheten.

Hela denna ring, en världens absolut största och dyraste forskningsanläggningar har byggts just för detta; att hittat de minsta av materians partiklar! Inte minst denna gäckande Higgs.

Och om den inte finns betyder det att vi får tänka om. Eller snarare ”bryta ihop och börja om”. För då är det något fel med den så kallade ”Standardmodellen” som enligt den rådande vetenskapliga uppfattningen skall förklara hur universum är uppbyggt.

Så de är inte lite ansvar som vilar på denna lilla obskyra partikel. Så  har den också kallats ”Guds partikel” eller ”fysikens heliga Gral”.

Hur är det då? Existerar denna mytomspunna lilla beståndsdel

Svaret är, ja, förmodligen!

Mitt i alla data som partikelfysikerna nu samlat på sig framträder mönster som nog inte är slumpartade, det finns något där!

Om det nu är så är det stort, men det betyder inte att alla svar är funna. Tvärtom.

Ett svar inom vetenskapen leder ofta till tre nya frågor.

Bredvid mig på Nobellunchen sitter Olle Engdegård. Om några dagar skall han disputera på KTH.  I sin forskning har han letat efter mörk materia i vår närmaste stjärna, solen.

Han har inte hittat någon sådan där. Hade han det skulle han förmodligen ha blivit Nobelpristagare om några år, eller snarare en stor grupp av forskare som gjort jobbet tillsammans. Nu har han inte det. ( Och när det gäller att belöna stora grupper av forskare så sätter för övrig Nobels testamente hinder i vägen för sådana, utom när det gäller Fredspriset. )

Men ibland är det också ett resultat att inte hitta något. Olles forskning är ändå ett steg mot en annan rätt stor fråga:

Var finns egentligen större delen av det universum som, enligt årets priser, fortsätter att expandera?

Det är sådana frågor som kan ge vem som helst lätt svindel en sådan här Luciadag, trots en alkoholfri glögg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *