Kategorier
Den svenska sjukvården Yrkespatienten

Barnläkaren och patienens rätt

Allt flera har nu läst ”barnläkarens” egen berättelse om hur hon blev behandlad under tiden som häktad och misstänkt för att ha bragt en lite för tidigt flicka om livet på Astid Lindgrens Sjukhus. Läkarens berättelse ställer återigen frågor kring det svenska rättsväsendet. Obehagliga frågor som redan väckts av hela skandalen kring xx, men också av en rad andra märkliga fall.

Men fallet reser också stora frågetecken kring ansvaret inom svensk sjukvård. Den lilla flickan dog ju på grund av en felbehandling av annan personal tidigare under hennes vård! Varför har ingen ställts till ansvar för detta?

Och kommer vi nu att få se amerikansk utveckling där man ”tar varandra till domstol” istället för att hantera sådana här konflikter på annat vis? Det vore mycket olyckligt. Vi var några stycken som varnade för detta i samband med att HSAN ( Hälso och Sjukvårdens Ansvars Nämnd ) lades ned. Jag minns att jag till och med försökte dra igång en Facebookgrupp mot HSAN.s nedmontering. Men jag upplystes då, inte minst från läkarhåll,  om att vi hade helt fel och att vi oroade oss helt i onödan.

HSAN var ingen perfekt lösning men då hade man i vart fall en chans att agera om ens nära och kära utsatts för fel behandling inom den stora, kaotiska Vårdapparaten.

Nu känner man sig lika maktlös mot patient som en fånge. För vårdkåren är ungefär lika sammansvetsad av gemensamma intressen som poliskåren. Och det kan vara lika svårt att få rätt mot en läkare som mot en polis.

Som patient känner man sig numera ungefär lika maktlös inför en tätt sammansvetsad som mot polismakten. Ensam och prisgiven åt tätt sammansvetsade yrkeskårer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *