Kategorier
Covid19

En ihålig beredskap


Vår beredskap är inte god. Vår beredskap är bedrövligt dålig.
Detta elände är resultat av en lång och högst medveten nedrustning av den goda beredskap vi faktiskt haft.
Bakom den finns en tämligen bred politisk överenskommelse. Det kalla kriget blev lyckligtvis aldrig hett och därmed lades både försvaret och civilförsvaret ned. Bergrum såldes ut och nästan alla olika beredskapslager försvann. Här fanns sjukhus och här fanns medicinsk kapacitet.
Hade det här virusangreppet kommit på 1960-talet så hade det funnit både respiratorer och militär personal som nu kunnat sättas in.
Nu är de bortrationaliserade. Nedrustade.
Sanningen är att vi har förskräckande få intensivvårdplatser. (Det beror i sin tur på det märkliga förhållandet att vi i Sverige har gott om utbildad vårdpersonal men ont om vårdplatser. Att de sedan inte arbetar på golvet är en annan och tråkig historia)
I stället för inhemsk beredskap har vi valt att lägga ansvaret för nödvändig utrustning utomlands. Upphandlat. Och nu står socialministern där och låter arg och besviken över att leverantörerna prioriterat de egna länderna.
Vad hade hon trott?
Statsministern tycker som vanligt att detta är ”oacceptabelt” och menar att de andra länderna borde följa ingångna avtal. Lycka till!
Inget av detta ger oss någon nödvändig skyddsutrustning.
När skall vi äntligen lära oss?
Ännu finns inget vaccin mot Covid19. Men det kan komma. Liksom antivirala medel som har effekt. Då borde vi ha haft en egen kapacitet att producera sådana. Det har vi inte.
Som jag tidigare skrivit, är det något vi borde lära oss av pågående pandemi så är det rusta oss inför nästa angrepp. För det kommer. Det vet vi.
Att statsministern uppmanar oss att ta vårt ansvar och tvätta händerna må väl vara en god sak.
Bättre vore om han istället för att två sina händer, visade lite handlingskraft och satte igång arbetet att för att rusta upp vår beredskap igen!
För här tror jag inte att vi kan ”lita på marknaden”

Det här är ett POLITISKT beslut.
Av samma prioritet som att äntligen få fram nya antibiotiska medel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *