Kategorier
Covid19

Modellen för ett forskarbråk?


Det pågår en intensiv debatt om Sverige gör rätt för att begränsa Covid19 pandemin.
Tonen är ilsken och några är till och med upprörda över att vi har en diskussion.
Personligen tror jag att ett öppet meningsutbyte på sikt är bra för ett samhälle.
Forskare är människor. Människor styrs mycket av sina känslor. Det är ett enkelt förhållande som tål att upprepas. Inte minst eftersom det finns en slags allmän myt att vetenskapsmän/kvinnor är lätt autistiska personer, ungefär som Sheldon Coper i den populära TV-serien Big Bang Theory.
Robotar helt styrda av ett kallt logiskt resonemang. Så är det inte.
Att det förekommer strider i det akademiska samhället är snarare en regel, inte ett undantag.

Mycket av debatten som förts de senaste dagarna har handlat om olika modeller. Här vill jag också upprepa två saker. Ingen statistik är bättre än de uppgifter som ligger till grund för statistiken. Shit in, shit out. Och det gäller förstås för de olika modeller som används fram och tillbaka. De som kan och använder olika vetenskapliga modeller ofta brukar säga (i fri svensk översättning)
”Alla modeller är dåliga, men en del av dem är användbara”.
Det gäller förstås både de modeller som FHS redovisar och de som oppositionen kastar fram för att stödja sin kritik.

En liten detalj när det gäller den svarta kurva över hur många som är inlagda på IVA som visas tvärs över stapeldiagrammen som skall ange fall per dygn. Glöm inte att de ”äldre äldre” som just nu drabbas hårdast av Covid19 pandemin sällan läggs in på intensivvården.
De blir alltså inte ens en siffra i den statistiken.
Och den raka linje som ligger i samma diagram skall alltså ange vårdens kapacitet, eller vårdtaket om man så vill. Kom då ihåg att antalet platser på IVA-avdelningar har ökats rejält efter pandemins intåg. Linjen borde alltså egentligen ligga högre nu än för en månad sedan. En postiv utveckling!

”Stanna hemma när du är sjuk” är ett omkväde som upprepas varje dag. Om man följer rapporteringen i internationell press så vet man att de just nu berättar om en undersökning som visar att personer utan symptom (asymtomatiska patienter) är smittsamma. EN undersökning på Island tyder på att hela 50 procent av de som smittas INTE uppvisar några symptom! Ja, de kan till och med vara mera smittsamma i den fasen.FHM motsvarighet i USA har länge anat detta.
Artiklar i Läkartidnigen har varnat för detta.
OM det är så faller den rekommendationen som en gråsten som försöker flyga…

När det slutligen gäller frågan om hur framgångsrik ” den svenska modellen” är så går det som sagt inte att svara på innan allt är över. Det hindrar dock inte att det är tillåtet att försöka värdera hur det gått hittills. Och hittills så ligger Sverige mycket högre i antal döda, jämfört med våra nordiska grannländer. Ett sorgligt resultat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *