Kategorier
Ekologi Ekologisk odling Jordbruk

Organisk odling och vetenskapen

Varför är de organiska odlarna emot vetenskapen? Det är frågan i en intressant artikel i det senaste numret av New Scientist. Bakom frågan ligger den senaste matförgiftningen som dödade omkring 50 människor, varav en svenska.  Orsaken var organiskt producerade böngroddar som innehöll höga halter av skadlig bakterie. Böngroddar, organiska eller ej, odlas under fuktiga och varma förhållande som är rena drivhuset för bakterier. Detta är ett väl känt förhållande. Därför föreslogs Bill Clintons jordbruksminister Dan Glickman redan 1998 att böngroddarna bestrålas. Förslaget fanns med i US National Organic Standards. Strålningen påverkar inte böngroddarna och lämnar inga spår, men dödar 99,99 procent av bakterierna. Men otståndet mot ” strålning” är  fundamentalistiskt och utbrett.  Runt 300 000 protester kom in och kraven på behandlingen togs bort. Fortfarande lobbar de organiska odlarna mot denna försiktighetsåtgärd. Hellre 50 döda medmänniskor än detta fula ord, alltså.

Detta är enligt artikelförfattaren Dominic Dryer och enligt mig ett exempel på den olyckliga anti vetenskapliga hållningen hos delar av ”alternativrörelsen”.

Andra lysande uppvisningar på osaklighet förekom under den svenska debatten under pågående matförgiftning. Då fick vi av ledande debattörer veta att orsaken var  ” matindustrin”.  Man kan beskylla massmaten för mycket, men knappast det. Tvärtom visar historien att matförgiftningar ofta orsakas av amatörer och mindre aktörer i matbranschen, eller av rent kriminella.

Johan Norberg påpekade i en krönika vad som hänt om 53 människor mist livet av genmodifierad mat. …

Jag köper gärna mat producerad av bönder i min närhet, men jag vill inte bli sjuk av den!

Och visst bör man som Andreas Carlgren skulle säga ” ta folks oro på allvar”.  ( Han tycker det i vargfrågan, men inte om vindkraften!) Men någonstans bör ändå vetenskap och beprövad erfarenhet få ett ord med i laget. Någonstans går det en gräns för folkligheten. Vid mig går den långt innan 53 döda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *