Kategorier
Ekologisk odling Jordbruk Klimatet Vetenskap

Mat, energi och framtiden

Nästan all vår matproduktion idag bygger på tillgång till billig energi. Oavsett om den är ”alternativ” eller ”konventionell”. Skillnaden mellan dessa två alternativ är inte speciellt stor.

Världens befolkning ökar. De allt flera människornas rimliga  önskan om bättre livsvillkor för allt flera betyder ett större uttag av resurser. Temperatorn i jordens atmosfär stiger. Vi har ett moraliskt ansvar att se till att även andra organismer för plats på jorden, bredvid oss.

Allt detta ställer enorma krav på att hitta inte bara ett utan en mångfald av goda alternativ att få ut fibrer, mat och energi ur ekosystemen.

Kategorier
Bioteknik DNA Ekologisk odling Genetik GMO Jordbruk Landsbygden

För och nackdelar med GMO

I söndagens DN tar Karin Bojs upp GMO-frågan. Hennes poäng är att det finns för och nackdelar med GMO. Den väsentliga nackdelen med tekniken är, enligt en artikel i Nature Biotechnology  som hon citerar, att det utbildas resistens mot grödor som tagits fram med genmodifiering.

Så är det förvisso, men så är det med alla metoder vi har för att skydda våra kulturväxter. Insekter blir relativt snabbt motståndskraftiga mot såväl kemiska som biologiska bekämpningsmedel. Sådan är som sagt Evolutionen. Precis samma dilemma möter den traditionell växtförädling som vi använt, mer eller mindre medvetet, sedan vi började odla grödor för över tiotusen år sedan.

Även om jag håller med Karin om att det vi nog inte står inför en omedelbar världssvält på grund av brist på mat, tvärtom är för mycket mat ett växande problem, så tycker jag att vi bör använda oss av en klok kombination av de medel vi har för att skydda skörden.

I ett sådant paket ingår inte minst bättre växtföljder, utvecklande av biologisk bekämpning i fält och genmodifierade grödor. Om inte så lång tid kan vi förmodligen använda växtens egna gener för att göra dem mera motståndskraftiga och behöver inte importera gener från  bakterien bacillus thuringiensis, eller bt.

Ett bakteriegift som för övrigt använts av alternativodlare under en längre tid.

Slutligen vore det inte dumt om Landsbygdsministern vaknade upp ur sin Matlands-slummer och satsade på svensk växtförädling. Med eller utan GMO.

För ansvaret för vår framtida mat är alldeles för viktigt för att överlåtas till multinationella företag…

Kategorier
Ekologi Ekologisk odling Jordbruk

Organisk odling och vetenskapen

Varför är de organiska odlarna emot vetenskapen? Det är frågan i en intressant artikel i det senaste numret av New Scientist. Bakom frågan ligger den senaste matförgiftningen som dödade omkring 50 människor, varav en svenska.  Orsaken var organiskt producerade böngroddar som innehöll höga halter av skadlig bakterie. Böngroddar, organiska eller ej, odlas under fuktiga och varma förhållande som är rena drivhuset för bakterier. Detta är ett väl känt förhållande. Därför föreslogs Bill Clintons jordbruksminister Dan Glickman redan 1998 att böngroddarna bestrålas. Förslaget fanns med i US National Organic Standards. Strålningen påverkar inte böngroddarna och lämnar inga spår, men dödar 99,99 procent av bakterierna. Men otståndet mot ” strålning” är  fundamentalistiskt och utbrett.  Runt 300 000 protester kom in och kraven på behandlingen togs bort. Fortfarande lobbar de organiska odlarna mot denna försiktighetsåtgärd. Hellre 50 döda medmänniskor än detta fula ord, alltså.

Detta är enligt artikelförfattaren Dominic Dryer och enligt mig ett exempel på den olyckliga anti vetenskapliga hållningen hos delar av ”alternativrörelsen”.

Andra lysande uppvisningar på osaklighet förekom under den svenska debatten under pågående matförgiftning. Då fick vi av ledande debattörer veta att orsaken var  ” matindustrin”.  Man kan beskylla massmaten för mycket, men knappast det. Tvärtom visar historien att matförgiftningar ofta orsakas av amatörer och mindre aktörer i matbranschen, eller av rent kriminella.

Johan Norberg påpekade i en krönika vad som hänt om 53 människor mist livet av genmodifierad mat. …

Jag köper gärna mat producerad av bönder i min närhet, men jag vill inte bli sjuk av den!

Och visst bör man som Andreas Carlgren skulle säga ” ta folks oro på allvar”.  ( Han tycker det i vargfrågan, men inte om vindkraften!) Men någonstans bör ändå vetenskap och beprövad erfarenhet få ett ord med i laget. Någonstans går det en gräns för folkligheten. Vid mig går den långt innan 53 döda.