Kategorier
Almedalen Jordbruk Kulturen Media

Ord och jord 2

En tredjedel av mina bekanta verkar just nu packa för att åka till Almedalen. En annan tredjedel har just varit på Borgeby. Borgeby? Ja, det får du själv googla på, men så mycket kan jag avslöja att det handlar om vår mat.

Men just detta faktum att ingen utanför kretsen känner till vad ”Borgeby” står för säger något om Sverige 2012.  Ordbruk värderas så mycket högre än Jordbruk.

Den sista tredjedelen då, undrar vän av ordning? Ja, det är de ”vännerna” som aldrig hör av sig! Den tysta kretsen.

De hör förmodligen inte den ”chattrande klassen” som nu drar till Gotland.

I deras husorgan, Resumé, läser jag att man räknat ut att Almedalen är värt ” en kvarts miljard” för kommunen. Hur man nu får fram sådana ”fakta”?

Och från Stockholms Universitet kom påpassligt ett pressmeddelande om en bok av statsvetaren Maria Wendt.  ”Politik som spektakel, Almedalen, mediemakten och den svenska demokratin” heter boken(Atlas akademi)” Pressmeddelandet dök upp i onsdags och Johan Croneman skrev i DN om boken i går.

 Så får alla sin del av den kvartsmiljarden. Den politiska marknaden fungerar.

Politik är utspel och politiker är kändisar. Infotainment.

Fast jag undrar om det någonsin varit annorlunda? ”Bröd och skådespel” var väl mottot i det gamla Rom?

Fast förr hindrade man medborgarna från att storma Borgarna. Ofta med både brutalt våld – och taskspelare.

Numera provar man mera alla knep och tricks för att få oss att svara ”rätt” på de eviga opinionsmätningarna. Så något har kanske hänt?

De nakna kejsarna förr kunde bara drömma om dagens massmedia!

Sedan kan man undra vad Almedalen är värd, när Valdagen kommer.

Våra ”politiska beslut” påverkas förmodligen mera av vår bakgrund, vårt umgänge och vår läggning, vilka politiker vi ”känner för” – än av alla fakta i världen.

Och av marknadsgycklare i Visby. Om jag själv skulle vilja åka till Almedalen? Självklart! ” Alla” är ju där, därför att alla är där!

Mot bakgrund av all denna svartsyn så här i den ljusa sommarnatten känns det extra bra att det går bra för Hans Rosling. Och för sonen Ola och hans hustru Anna, för Gapminder. För de försöker, trots all, förse oss alla med några fakta om hur världen ser ut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *