Kategorier
Almedalen Forskningspolitik Kulturen Larm Media Vetenskap

Skandeln på SSF 2

Får en forskare festa? I så fall, hur mycket får hon ha roligt för? Frågan är relevant  efter att DN nu avslöjat att SSF (Stiftelsen för strategisk forskning) anlitat festfixaren Micael Bindefeld för att bland annat ordna en rejäl bankett på Stockholms Stadshus för runt 2 miljoner kronor.

Bindefelds uppdrag var enligt samma DN artikel av Mattias Carlsson att ge stiftelsen ”uppmärksamhet och genomslag i medier” vilket man nog för säga att han lyckat lite väl bra med. I dag har SSF toppat nästan alla nyhetssändningar.

Det är visserligen sant att SSF fört en lite anonym tillvaro sedan stiftelsen bildades som ett sätt att använda de insamlade pengarna till avsomnade Löntagarfonderna. Fast å andra sidan är väl ingen av de olika aktörerna inom Vetenskapssverige direkt kändisar, med undantag för Nobelstiftelsen förstås.

För att bli kändis i Sverige bör man syssla med sport eller sång.

Men tillbaka till frågan, är det acceptabelt att festa för statliga pengar avsedda för forskning? Ja, lite kul kan de väl få ha, de där forskarna? Och det är inget unikt att det festas för ”offentliga medel” för att hedra olika samhällsmedborgare. Tvärtom.

Jag menar sportfånarna har just avnjutit massor av god underhållning från OS, betalt via licensavgiften till SVT. Till detta kommer idrottsgalor och direktsändningar i eviga rader.  Vem bekostar dem?

Och vi andra har ju Europaschlagerfestivalen – året om snart. Vad kostar den egentligen?

Men att det är mera fult att ha trevligt för skattepengar än för de pengar man tjänar på att sälja varor är på något vis en etablerad sanning.

Statens kaka skall vara mager. Liten och sur.

Privata pengar smakar liksom inte lika illa, i vart fall inte i sådana här festliga sammanhang.

Särskilt fult känns det om man själv inte får vara med om själva syndandet.

Hade det hela varit annorlunda om SSF låtit SVT vara med och direktsända sin fest på Stadshuset? Som den riktiga Nobelfesten?

Om jag var med? Nej, jag står inte på Bindefelds listor. Men med den svenska avundsjukan på hanterbart avstånd kan jag nog tycka att forskning och vetenskap borde celebreras mera, inte mindre. Även i ett avkristnat protestantisk land i pliktbältet.

Men hur mycket är egentligen lite? Den frågan ställer sig nog en lång rad forskningsadministratörer och ägare av kurs- och konferens anläggningar runt om i landet just nu. Vad är rimligt för skapa sammanhållning inom personalen och att upprätthålla ett tätt kontaktnät i nätverkens tid?

Är det rimligt att samma statliga myndighet drar till Almedalen för att där, med skattemedel, försöka få andra statliga aktörer att ge dem större anslag. Allt av ”våra pengar”.

Är det moraliskt rätt att åka till Storlien på ”Folk och Försvar”? Eller till Bokmässan i Göteborg? Att det måste vara förkastligt att delta i Davos är väl självklart.?

Oavsett hur mycket det nu får kosta är målen de samma. Att få uppmärksamhet och i slutändan mera anslag till just sin verksamhet. I denna strävan kan nog SSF känna sig i gott sällskap i vår motvilliga monarki. Reklam, PR och lobbyism, vad man nu väljer att kalla det, är en verklig megaindustri. En galen värld skildrar exempelvis i TV serien Mad men. Galen, men i högsta grad levande och i tillväxt.

Kejsaren är förvisso naken men ack så många känner sig kallade att ge honom en ny klädnad!

Tidningen Resumé som ofta refererar fester, prisutdelningar och mingel just i denna bransch skriver idag att Mattias Carlsson snart är ” lika fruktad som Janne Josefsson”.  Och att han är ”glödhet” på marknaden.

Så vem som har den egentliga Makten står som vanligt helt klart.

Vad händer då nu?

Ja, Mattias Carlsson som redan ligger mycket bra till för Stora Journalistpriset (Sponsrat av Bonniers AB) fortsätter nog sina granskningar av ”slöseriet med våra skattepengar”.

Mediedramaturgin kräver snart att en syndabock skall skickas ut i öknen. Förra gången blev det ”bara en generaldirektör”. Vem skall offras denna gång? Det skulle ju sitta fint med en tolvtaggare, en minister? Men SSF är ju som sagt, till skillnad från Tillväxtverket, inte riktigt ”statligt”.

I skymundan fortsätter diskussionen om pengar till forskningen på en betydligt mera undanskymd plats i media. Då handlar det om miljarder och hur de skall användas för att bäst skapa en framtid för landet.

Och framförallt, för alla våra månghövdade statliga organ är det ”business as usual” . Man kan vansköta sin verksamhet, slösa miljarder på huvudlösa projekt eller välja att inte göra någonting alls. Bara man ser till att inte ”gå på krogen för pengarna”.

Så jag vet att jag är lite gammaldags och omodern men på tal om ”slöseriet med skattepengar” undrar jag fortfarande:

-Vad gör alla dessa myndigheter egentligen för mina pengar när de sysselsätter sig, en vanlig måndag?

Kategorier
Almedalen Jordbruk Kulturen Media

Ord och jord 2

En tredjedel av mina bekanta verkar just nu packa för att åka till Almedalen. En annan tredjedel har just varit på Borgeby. Borgeby? Ja, det får du själv googla på, men så mycket kan jag avslöja att det handlar om vår mat.

Men just detta faktum att ingen utanför kretsen känner till vad ”Borgeby” står för säger något om Sverige 2012.  Ordbruk värderas så mycket högre än Jordbruk.

Den sista tredjedelen då, undrar vän av ordning? Ja, det är de ”vännerna” som aldrig hör av sig! Den tysta kretsen.

De hör förmodligen inte den ”chattrande klassen” som nu drar till Gotland.

I deras husorgan, Resumé, läser jag att man räknat ut att Almedalen är värt ” en kvarts miljard” för kommunen. Hur man nu får fram sådana ”fakta”?

Och från Stockholms Universitet kom påpassligt ett pressmeddelande om en bok av statsvetaren Maria Wendt.  ”Politik som spektakel, Almedalen, mediemakten och den svenska demokratin” heter boken(Atlas akademi)” Pressmeddelandet dök upp i onsdags och Johan Croneman skrev i DN om boken i går.

 Så får alla sin del av den kvartsmiljarden. Den politiska marknaden fungerar.

Politik är utspel och politiker är kändisar. Infotainment.

Fast jag undrar om det någonsin varit annorlunda? ”Bröd och skådespel” var väl mottot i det gamla Rom?

Fast förr hindrade man medborgarna från att storma Borgarna. Ofta med både brutalt våld – och taskspelare.

Numera provar man mera alla knep och tricks för att få oss att svara ”rätt” på de eviga opinionsmätningarna. Så något har kanske hänt?

De nakna kejsarna förr kunde bara drömma om dagens massmedia!

Sedan kan man undra vad Almedalen är värd, när Valdagen kommer.

Våra ”politiska beslut” påverkas förmodligen mera av vår bakgrund, vårt umgänge och vår läggning, vilka politiker vi ”känner för” – än av alla fakta i världen.

Och av marknadsgycklare i Visby. Om jag själv skulle vilja åka till Almedalen? Självklart! ” Alla” är ju där, därför att alla är där!

Mot bakgrund av all denna svartsyn så här i den ljusa sommarnatten känns det extra bra att det går bra för Hans Rosling. Och för sonen Ola och hans hustru Anna, för Gapminder. För de försöker, trots all, förse oss alla med några fakta om hur världen ser ut.

Kategorier
Almedalen Jordbruk Kulturen Media

Ord är större än jord

Hustrun och undertecknad har just mött helgen med en tupplur framför TV. Vi väcktes av en ung tös som sprang väldigt fort. Det vill jag nu minnas att de gjorde även när vi var yngre. Däremot minns jag inte hur jag hann ikapp dem på den tiden?

Enligt sociala media är en tredjedel av mina bekanta på väg till Almedalen just nu. Den andra tredjedelen har just varit på Borgeby. Borgeby? Jo, det är årets numera största Jordbruksmässa. Också ett jippo, men mera seriöst. Traktorer en masse. 

Av detta drar jag slutsatsen att Ordbruk är långt mera värt än Jordbruk. 

Kategorier
Almedalen Sommar

Sommaridyllen och Almedalen

Sommarsolståndet! Om jag vore religiös skulle jag absolut fira det på något vis, Med mysterier och riter. Nu får det bli den sekulariserades lite tråkiga konstaterande att ljuset är hänryckande. De blå nätterna, så lockande för oss nattugglor. Vem vill gå och lägga sid då? ”Man borde se på stjärnorna, man borde vara två” som det heter i visan. Nu är tyvärr min älskade hustru kvällstrött så…

Sätter mig istället med en kopp nybryggt kaffe vid trädgårdsdammen och försjunker i all frisk grönska.  Inte så illa.

Molnen döljer solen och långt söderut mullrar åskan. Sommar i Sverige. Är det tillåtet att känna lite för sitt kära land, tro?