Kategorier
Den svenska sjukvården Vad vi vet Yrkespatienten

Fyrtio år som patient

Sjukvården hotas från två håll. Den goda vården hotas dels från de som vill privatisera allt. Om du är sjuk på riktigt får du aldrig ta en sjukvårdsförsäkring. Privata försäkringar är bara till för friska.

Men den goda vården hotas också av alla de som inte är sjuka men ändå är sjukskrivna eller förtidspensionerade. Och de är många i detta land. Tack vare detta stora överutnyttjande av ett från början gott system håller det på att bryta sönder.

Det finns också stora skillnader i effektivitet mellan landstingets sjukvård och de privata. Och den bristande effektivheten i den offentliga vården hänger inte samman med att det är vänligare mot patienterna. Det beror på en dålig organisation. Men det hänger framförallt samman med en håglöshet och ett gnäll som går djupt in i korridorerna på varje offentligt sjukhus. . ”Om man inte klagar på landstinget är man inte en riktig läkare.

Ändå, trots allt, fungerar det i regel utmärkt. Tack vare enskilda insatser och lysande undantag. En del underbara systrar och engagerade läkare. Efter över fyrtio års erfarenhet som ”patient” på olika sjukhus, med i snitt två sjukhusbesök i månaden och inmundigande runt 20 olika mediciner dagligen vågar jag uttala mig med viss auktoritet.

Så var rädd om vården!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *