Kategorier
Kulturen Media Svensk politik

Yttrandefriheten?

Det är sällan ens fel att två bråkar.

Som man ropar i skogen får man svar.

Min mor brukade citera dessa två talesätt när det blev bråk. Ordspråken dök upp för mig nu i veckan när  ”näthatet” har debatterats. Och visst, det är avskyvärt och hemskt. Men det är långt ifrån nytt eller så ensidigt som Uppdrag Granskning vill göra gällande.

För tonen i kommentatorsfälten har för länge sedan passerat en acceptabel nivå i en levande demokrati. Det är nu inte heller så nytt. Hatet mot alla som varit ”offentliga” i olika sammanhang är äldre än nätet. har drabbats av Förr fick man märkliga telefonsamtal eller konstiga brev.

Men hoten mot yttrandefriheten är allvarliga och skall tas på allvar. Personer som engagerar sig politiskt löper också risk att drabbas av rent fysiskt våld. Många väljer att hoppa av. Sverige har som bekant en mörk statistik när det gäller politiska mord. Senast blev för övrigt en Sverigedemokrat och hans flickvän attackerade av ”aktivister” i tunnelbanan. Nej, självklart sympatiserar jag inte med SD men just därför är det viktigt att reagera mot våld mot dem ”Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att framföra dem, somEvelyn Beatrice Hall  Everlyn Hall påstod att Voltaire skall ha sagt.

. För om den ena sidan kallar den andra ”mördare och våldtäktsmän” så svarar lätt den andra med samma smutsiga språk.  Våldet trappas upp.

Det är därför djupt beklagligt att fokus nu bara kom att riktas på några av de som utsatts för näthatet. Samt att man underlät att granska exakt vad dessa personer själva skrivit på sina bloggar. Istället lyfte man nu fram en vanlig medborgare, en ung kvinna som haft (berättigade) synpunkter på H&M:s t-shirts. Men hon är inte Åsa Lindeborg.

I en bisats nämndes att Jimmie Åkesson också mordhotats men jag tror att en rad andra manliga politiker skulle kunna berätta om en rad andra, tämligen uppskakande, angrepp. 

Nätet har givit de som skriker i trafiken en ny möjlighet att gömma sig bakom sina skal och ösa ur sig sin egen frustration på andra. Men det hatet är, tyvärr, lika vanligt på alla sidor av de politiska skrankorna. Däremot står vi män för merparten. Och det riktar sig mot kvinnor både till höger och vänster om oss. På detta måste vi få ett slut!

Vi måste värna ett samhälle grundat på ömsesidig respekt för allas rätt att uttrycka sin åsikt!

Paulina Neuding skriver också om detta i Svensk Dagbladet idag, under rubriken ”Glöm inte det goda, fina hatet”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *