Kategorier
Domedagen Larm Risker Vetenskap

Himlen faller ned

”Himlen faller ned över oss”. Idag skulle en stenbumling, 50-metersasteroiden 2012 DA14, svischa förbi jorden, på alldeles för nära håll. Istället kommer sällsamma nyheter från Ryssland. Många människor har skadats av ett meteoritregn! Uppgifterna är högst preliminära så vi får se vad som stiger fram ur ryktena men händelsen är högst ovanlig. I själva verket är det som nu hänt ett utmärkt exempel på en risk som är mycket osannolik, men – om den skulle inträffa kan den få enorma konsekvenser.

Det säger sig självt att det är hart när omöjligt att få planetens splittrade stater att ena sig mot en sådan sällsynt risk. Och ändå är det dessa stenar från rymden som utrotat dinosaurierna och haft ödesdiger effekt på allt liv här på detta lilla blå klot.

För dem som vill läsa en intressant skildring av vad som skulle kunna hända inför ett yttre hot från rymden finns exempelvis berättelsen ”Det svarta molnet” av Fred Hoyle.

Och för dem som vill se rymdstenen susa förbi oss ikväll finns det tips här. Men det lär bli svårt att hinna se den, lika svårt som det blir att mobilisera ett försvar mot att ”himlen faller ned över våra huvuden”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *