Kategorier
Domedagen Larm Media Pandemi Polisen Risker Virus

Om olika risker

Niotusen poliser jagade en skadeskjuten 19-åring. De fick fatt på honom, till slut.

Missförstå mig inte. Jag känner inget större medlidande med en ung man som bestämt sig för att ta livet av en åttaårig pojke med en splitterbomb, men magnituden av insatsen säger något om vårt samhälle – och om mediedramaturgin.

Det snabba händelseförloppet passar som hand i handske i de ständigt direktsändande nyhetskanalerna. Ungefär som väderkanalerna. Alltid händer det något.

Samdigit begravs hundratals människor återigen av en jordbävning ” borta i Kina”. Ja, missförstå mig inte här heller. Jag tor inte för en sekund att de kinesiska medierna är mindre lokalpatrioter, tvärtom. Intresset för en nyhet minskar alltid med kvadraten på avståndet.

Men om vi ser bortom även denna hemsla dramatik så pågår det andra, mindre dramatiska, skeenden i världens folkriakste nation. Jag tänker natiurligtvi på de virus som fortsätter att mutera och som förr eller senare blir den perfekta mördaren.

Då hjälper niotusen uniformerade människor föga…

Kategorier
Domedagen Larm Risker Vetenskap

Himlen faller ned

”Himlen faller ned över oss”. Idag skulle en stenbumling, 50-metersasteroiden 2012 DA14, svischa förbi jorden, på alldeles för nära håll. Istället kommer sällsamma nyheter från Ryssland. Många människor har skadats av ett meteoritregn! Uppgifterna är högst preliminära så vi får se vad som stiger fram ur ryktena men händelsen är högst ovanlig. I själva verket är det som nu hänt ett utmärkt exempel på en risk som är mycket osannolik, men – om den skulle inträffa kan den få enorma konsekvenser.

Det säger sig självt att det är hart när omöjligt att få planetens splittrade stater att ena sig mot en sådan sällsynt risk. Och ändå är det dessa stenar från rymden som utrotat dinosaurierna och haft ödesdiger effekt på allt liv här på detta lilla blå klot.

För dem som vill läsa en intressant skildring av vad som skulle kunna hända inför ett yttre hot från rymden finns exempelvis berättelsen ”Det svarta molnet” av Fred Hoyle.

Och för dem som vill se rymdstenen susa förbi oss ikväll finns det tips här. Men det lär bli svårt att hinna se den, lika svårt som det blir att mobilisera ett försvar mot att ”himlen faller ned över våra huvuden”.

Kategorier
Den biologiska mångfalden Domedagen Larm Vetenskap

Den mystiska bidöden

Kan man lita på vad de säger i TV? Nja, inte alltid. I kvällens ( måndag) SVT visades först en utmärkt dokumentär om ”Den mystiska Bidöden”.

Tablåtiden 18.00 i SVT bjuder ofta på kvällens höjdpunkter. Me tyvärr äter väl många sin kvällsmat då…

Så mystisk är nu kanske inte Bidöden. Vad jag förstår ( rätta mig Ingemar  Fries på SLU, om jag tror fel!) så beror den stor del till på det virus som överförs av varoakvalster. Kvalstret, fick man veta i programmet, kom ursprungligen från Korea där det levt i balans med de lokal bina. Men, som så ofta, när en parasit byter värd uppstår stora problem. Och nu introducerades det europeiska honungsbiet som angreps av kvalstret.

Men det jag undrar över är två saker?

I början av programmet förklaras att binas trogna arbete ligger bakom ” en  tredjedel av all mat vi äter”. En tredjedel? Nog för att jag är en stor vän av bi och biodling, men en tredjedel – stämmer det verkligen? Hur har man kommit fram till den siffran?

Och så kom då kvällens Rapport, rikets rikslikare när det gäller underrättelser om världen, med nyheter om en annan insekt, myggan.

Det var den, numera, schemalagda rapporten om ”myggplågan runt Dalälven”.

Så långt så gott, men återigen påstår reportern att man använder ”kemiska bekämpningsmedel” mot plågan. Men det påståendet är lika felaktigt som det varit varje år!

Så, ursäkta att jag tjatar men:

Det man bekämpar myggen med är ett ”biologiskt bekämpningsmedel” , en bakterie som använts av biodynamiska odlare i många år. När en levande organism angriper en annan kallas det ”biologisk bekämpning”.

Sedan fungerar ju alla biologiska varelser tack vare sin biokemi, men det är en annan historia

Kategorier
Domedagen Jordbruk

Stefan Jarl hoppas på Domedagen

Ikväll sänds Stefan Jarls film ”Underkastelsen” på SVT. Se den gärna, men med sedvanlig källkritisk blick.

Personligen har jag fortfarande inte förlåtit herr Jarl för hans verk ”Naturens Hämnd”. Bara antagandet att Naturen är en slags varelse som kan utkräva straff är rätt märklig. Vad är i så fall jordbävningen i Japan en hämnd för? Eller tsunamin i Thailand?

Hoppas  den gamle socialisten att guden ”Naturen” skall skapa det kommunistiska samhället, där vi alla leva i ett uthålligt förhållande med såväl lejon som lamm?

Men det var hur filmakaren behandlade sakfrågan i Naturens Hämnd som gjorde mig mest upprörd.  För tesen i filmen var att småbonden Nilssons får drabbades av en rad hälsoproblem och lidande eftersom Nilsson börjat använda konstgödsel.

Verkligheten var en helt anan. Den stackars lantbrukaren hade inte lyckats torka sin skörd ordentligt och därför fått tillväxt av giftiga mögelsvampar i fodret. Ett nog så allvarligt problem, men som filmen helt teg om.

När den kritiken senare framfördes av experter hänvisades det ofta till ” den konstnärliga friheten”.

Tänk jag som trodde att konstnärerna skulle utnyttja just denna frihet till att berätta sanningen, inte till att ljuga och förvilla!

Hela den här diskussionen kommer tillbaka till mig när jag ser ”Underkastelsen” på bio. Den här gången jagar Stefan Jarl ”Kemikaliesamhället”.

Det gör han genom att intervjua en rad experter som tycker att olika substanser kan vara hälsofarliga. Ja, någon säger rent av att kemikalier är en allvarligare risk än den stigande växthuseffekten.

Å andra sidan är det lätt att hålla med experterna i deras professionella farhågor. De kan sina riskkemikalier och har inte sällan byggt en karriär på dem.

Ibland sveper den konstnärliga penseln lite snabbt som när PCB blir ett ”bekämpningsmedel”. Den otrevliga substansen fanns mest i transformatorer och dylikt.

Men Underkastelsen är betydligt mera nyanserad än propagandaaffischen Naturen Hämnd.

Och det är svåra frågor som ställs. Som den hur liten dos av ett farligt ämne som kan orsaka skador om organismen utsätts för det i ett känsligt skede av utvecklingen, till exempel i fosterstadiet?

Eller den gamla, men fortfarande aktuella, frågan vad som händer när vi utsätts för en cocktail av alla olika ämnen runt omkring oss? Den så omtalade cocktaileffekten.

Ofta ger forskarna svaret att de inte riktigt vet.

Så även om alla dessa risker behandlats under lång tid i såväl vetenskapliga som allmänna media så skadar det inte att de upprepas en gång till.

Ändå hade jag haft så mycket lättare att ta till mig reprisen om inte tonen varit så nattsvart domedagspredikande. För Stefan Jarl läser fakta som djävulen läser bibeln.

När skådespelerskan Eva Röse blod visar sig innehålla betydligt färre kemikalier än Stefan Jarls drar regissören slutsatsen att medellivslängden kommer att sjunka hos de som är unga nu, eftersom de utsätts för fler kemikalier?!

Om detta kan man bara säga att hittills har medellivslängden i Sverige ökat och ökat. Detta trots att dagens åldringar genomlevt ett bad av kemiska risker, betydligt värre än dagens. Vilket för övrigt den kemiska analysen av regissörens blod ju också visade.

Jag hade också fått betydligt större tilltro till filmen om den speglat olika uppfattningar ibland vetenskaparna. Sådana finns nämligen nästan alltid. Det var bara i gamla Sovjet, eller i dagens Nordkorea, som alla experter är eniga.

Och det vore klädsamt att på något vis förhålla sig till det faktum att även forskare konkurrerar om anslag och att de därför, precis som alla andra, talar för sin egna sjuka mor. Och det förhållandet att vi inte vet allt behöver ju inte vara liktydigt med att allt är livsfarligt!

Men Stefan Jarl är självklart inte på jakt efter att ta reda på hur det är. Varken i Naturens Hämnd eller i Underkastelsen.

Han är ute efter att bevisa sin tes, att det kapitalistiska samhället kommer att gå åt helvete. Fast den här gången är det som skall störtas ned i gruset Kemisamhället.  Med hjälp av kulturstöd och public service. Riktigt hur det skall gå till, och hur vi alla skall kunna leva ett ”okemiskt” liv, framgår inte. Kanske är det här citaten från Frans Kafka kommer in?

Med en snabbt växande befolkning på en redan hårt ansträngd planet och med en mycket skev fördelning av välståndet i världen står mänskligheten inför gigantiska utmaningar. För att möta dem, utan stora konflikter och mycket lidande, behövs stor medkänsla och stor kreativitet.

Personligen har jag svårt att se hur ett verk som Underkastelsen skulle kunna inspirera oss till de storverk som behövs för att möta dessa problem. Tvärtom. Filmen verkar mera spegla en existentiell kris hos konstnären än de högst reella dilemman mänskligheten står inför.

Och när det gäller den domedag som alla förutser frestas man nästan att citera en annan gammal socialist, Mikael Wiehe:

Domedagen närmar sej

det säger dom allihopa

Siare och profeter

ser slutet komma mot oss

Men om livet är ett helvete för många

och ett paradis för få

va’ fan snackar dom då om domedan för

då är det ju samma nu som då

För här är Stefan jarl fortfarande ute efter att skrämmas och för att propagera. Nu jagar han ”kemisamhället”. Att hela livet bygger på kemi kan vi kanske lämna därhän, vad han är ute efter är varna för vissa kemikalier som kommit ut i miljön på senare decennier.  Låt oss också bortse ifrån att Jarl kallar PCB för ett ”bekämpningsmedel”, det användes främst i transformatorer, det är fortfarande ett otrevligt ämne.