Kategorier
Uppsala

Blir det något fyrverkeri?

Idag tycker jag lite synd om UNT! Och om fyrverkerimästaren Peter Nordin. För första advent 2011 verkar bli till en dag med regn, hård blåst och dålig sikt. De sämsta tänkbara förhållandena för Adventsfyrverkeriet alltså.

Och himlaspelt hör numera till de omistliga Uppsalatraditionerna. I år kan man dessutom fira sin nyblivna status som ”storstad” och ge de avgående ledarna Dan och Lars en passande avskedsalut.

Men vädersystemen bryr sig inte om sådana detaljer. November månad 2011 går till historien till en av de mildaste på länge. Och – medeltemperaturen i jordens atmosfär fortsätter att stiga. Ungefär i samma takt som den stora diskussionen om hur vi skall minska koldioxidutsläppen i världen avtar. Nu är det den ekonomiska krisen som är på agenfan. Och i detta mångfaldsamhälle verkar vi bara ha tid för en fråga i taget.

Möjligen gör detta ovanliga vinterväder diskussionen lite lättare att föra än de två föregående Finnbullvintrarna? Men det är förstås inte Sverige som den frågan avgörs. Tack vare vattenkraft och kärnkraft är vi mycket duktiga på att minska våra utsläpp, trots en hög standar. (Hade landet bara varit lite mindre långt hade vi kunnat dra ned på utsläppen från transporter också.)

Och just nu ringer nog telefonerna på UNT. ”Blir det något fyrverkeri, eller är det inställt?” Jag vet inte. Mitt tips är nog att det brakar löst, trots allt. I vart fall i år. Men vad som händer i framtiden med en sjunkande ekonomi för alla papperstidningar och en ny ledning för tidningen är svårt att sia om. Liksom det är svårt att med säkerhet veta hur världens ledare kommer att hantera den stegrande växthuseffekten.

Kategorier
Uppsala

En pendlande rektor

Måste man bo där man arbetar? Eller, bör man bo där man verkar? Det är en fråga tusentals pendlare ställer sig varje morgon, småspringande längs perrongen på Uppsala station. Inte minst nu inför den annalkande vintern. 

Det är också en känslig och aktuell fråga för två makthavare i staden. Och det är en fråga som diskuteras med emfas i det akademiska Uppsala för ögonblicket.

Orsaken är naturligtvis förslaget till ny rektor på Skandinaviens äldsta universitet, Eva Åkesson.

Att den nya kandidaten är en kvinna är väl föga överraskande, något annat varit omöjligt  i vår kvoterade jämställdhet.  Åkesson verkar nu vara en väl kvalificerad person – trots   detta. Mera överraskande för många är då att hon är från Lund! För man må skämta om striden mellan Lund och Uppsala, men det finns en botten av allvar även i den akademiska lustigheten. Eva Åkesson är faktiskt den första rektor som rekryteras utifrån! Personligen tycker jag att det är stort plus. Hon kan komma med nya idéer och just rivaliteten mellan de två stora lärosätena säger något om hur lika de egentligen är.

Men tillbaka till det där med boendet. För vad jag förstår så kommer den nya rektorn inte att bo i Uppsala? Kommer det att fungera? En rektor har som Anders Hallberg så träffsäkert påpekade i sitt tal på Uppsala slott i fredags en rad tunga och i princip oförenliga uppgifter. En av dem är att delta i det stadens sociala liv. Och akademins roll i Uppsala kan nästan inte överskattas. Med sina två universitet och sina akademiskt välfyllda myndigheter är Uppsala ”lärdomsstaden”.

Hur klarar en veckopendlande (?) rektor av att ta del i även denna tillämpning av ” den tredje uppgiften”? Att ” stå i kontakt med det omgivande samhället”? Det frågan cirkulerar nu ibland stadens samtalsämnen.

Och den blir inte mindre aktuell av att inte heller denna tidnings blivande chef, inte heller  planera att slå ned sina bopålar vid Fyris strand. Kan man vara chef för stadens ledande tidning – och bo i Stockholm? Många undrar.

UNTs styrka är – och kommer säkert allt mera att bli – den lokala förankringen.

Själv har jag pendlat stora delar av mitt yrkesliv. Det har också gått. Men jag har förvisso aldrig rört mig på så svindlande höjder som dessa.

Om det går att ha en rektor för Uppsala Universitet som bor, om inte i Lund så väl i Skåne, återstår att se.

Kategorier
Fåglar Uppsala

Tecken på himlen

Björktrastarna kom idag. Med svirrande vingar och ivriga lockläten tog de sig an vårt stora Körsbärsträd. Fåglarnas förkärlek för våra odlade bär har gett dem många mindre smickrande namn i folkmun. Och min farfar sneglade alltid åt bössan när dök upp.

Hit är de välkomna, även om merparten av körsbären har fallit och nu mest liknar resterna av en romersk vintramparorgie där de ligger på den förtorkade gräsmattan.

Men trastarna plockar rask i sig det som är ätbart, tar ett dopp i bäcken och drar vidare till nästa trädgårdsfest. I ett muntert moln av tjatter.

Mitt i idyllen kan jag inte låta bli att tänka på de Tomahawker som snart väntas flyga in över Syrien. I min barndom var en Tomahawk ett vapen indianerna försökte använda mot de tappra kopojkarna. Idag är de högst avancerade dödsmaskiner.

Undra just hur de låter när de drar in i skyn? Hinner man undan?

Kategorier
Uppsala Uppsala Universitet

Nytt på gammalt vis

Uppsala Universitet har idag en helsidesannons i DN. Professor Maria Strömme ger ett ansikte åt Tenure Track på universitet. Detta är en karriärstege kopierad främst från amerikanska lärosäten. En rätt tuff urvalsprocess skall leda till framgång och viktiga upptäckter.

Annonsen finns även i en annan, mindre variant i Svenska Dagbladet.

Här skriver också fem forskare, varav två från Uppsala Universitet, om ”Universiteten som försvann”. Då handlar det om att digitaliseringen nu – äntligen – också påverkar utbildningen – på ett konstruktivt vis. Artikeln på Brännpunkt beskriver fenomenet ”mooc”, massive open online courses”.  En undervisningsform som växer och som verkligen utmanar den gamla katederskolan.

Så, vardagen är som vanligt full av motsägelser.

 När hjärtat av verksamheten på universiteten håller på att ta sig ut på internet så annonserar samma lärosäten stort i de gamla papperstidningarna

Kategorier
Uppsala Uppsala Universitet

The Uppsala Saga

Today a lot of bright people meet at the most famous building in my hometown, Uppsala. It has already been stated from the keynote speakers that they really have no idea where they are at…

So let me as an inhabitant of this fourth city of Sweden spread some light on that issue.

First of all, the building you are sitting in took forty years to build. That does not mean that we have extremely slow builders, but was caused by an next to eternal debate and discussion about architecture and where to put the building.

This tells you that you are now in an academic town, which two universities and one archbishop. As you are visiting Scandinavia the two vice- chancellors are females. The archbishop is still not.

Uppsala University is the oldest in Scandinavia and has among its pupils Carl von Linné, Celsius and Ångström. That tells you that we swedes are very fond of measuring nature to get some system in the chaotic nature.

We can also boost about having been the homestead of real Viking, that, in spite what The Economist thinks did not wear cow horns on their helmets. The real thing is much more elegant   and scary and you can see at one of many museums in Uppsala.

But as interesting as that might be, the future is more exciting an this Swedish Cambridge has a  bright one. The new SciLab and other enterprises promise to make Uppsala even more famous, but not for taking but for giving new hope to patients all over the world of healthcare.

Welcome to my hometown!

Kategorier
Uppsala Uppsala Universitet Vetenskap Vetenskapsjournalistik

På huvudet på en hedersdoktor

Gryffindor ? frågar mina vuxna barn, med ett roat leende när de tittar på, uppvuxna som de är med Harry Potters sorteringshatt.

Kan du få plocka fram en kanin ur den där sedan, frågar min något äldre datorförsäljare?

 I mitt eget huvud sveper blandas med stolthet med tvivel.

Ceremonin sägs vara fyrahundra år gammal. I vilket fall sker den på latin, det utdöda språk som förr var de lärdes engelska.

Har du någonsin varit med om något likanade frågar jag min granne i processionen. I akademiska smmanhang? Nej, aldrig? Fast jag är ju katolik så jag vet vad allt adet här kommer ifrån. Det äre ett arv från barocken, förstås, förklarar han.

Sedan skrattar han och säger att eftersom han nu härstammar från ett område som blev rätt härjat av svenskarna under trettioåriga kriget så känns det trots allt rätt bra att se att även vi kan vara så här civiliserade

Redan dagen innan samlas vi för att repetera i aulan och äta god mat på Walmstedska Gården nere vid Fyrisån. Hamnar av en slump bredvid Per Ahlberg som håller på att försöka reda ut hur ”vi” en gång i tiden tog oss upp ur havet, upp på landbacken. En rejäl omställning. Riktigt lika svårt är det nu inte att ta de få stegen från den ena sidan av ”parnassen” till den andra. Även om man skall göra det baklänges. Väl nedstigen från höjden skall man gå fram till scenens kant och buga sig mot rektor magnificus. Utan att falla av scen, eller tappa hatten.

Kategorier
Uppsala

Döda fiskar

Kan man sörja en fisk? Nej, förmodligen inte. I vart fall inte jag, inte än. För exakt vilka av Guds skapelser som omfattas av våra omsorger har förändrats dramatiskt de senaste åren . Inte minst Disney har haft en stor del i detta så när det för några år sedan kom en tecknad film med fisken Nemo som hjälte trodde åtminstone jag vi skulle börja förmänskliga även våra vänner med gälar. Men inte än.

Funderar lite över detta när jag plockar upp de döda Koikarparna ur min trädgårdsdamm. De har med åren blivit 15 stycken och en del av dem är nästan tio år gamla. En Koi växer hela livet och kan bli mycket gammal. I Japan har de stort symboliskt värde och en vackert tecknad fisk kan betinga ett mycket högt pris.

Mina firrar var inte värdefulla – på det viset. Men efter så många säsonger blir även fiskar till individer och några av dem var till och med handtama.

Under vintrarna ”sov” de ute i dammen. Den var i sin tur täckt av isolering och vattnet var syresatt. Men i år räckte inte det, trots den milda vintern.

Så här står jag och plockar upp mina döda fiskar ur vattnet, liksom ungefär dubbel så många lika livlösa grodor. Och här blir det lite värre. För vårens grodlek kommer jag verkligen att sakna! Och hittills har jag inte sett en enda levande groda i dammarna.

Men jag lever på hoppet…

Kategorier
Klimatet Öppna föreläsningar Uppsala

Årets förvillare

Det blir nog tyvärr ingen Fakultet X denna månad. Däremot kan jag varmt (!) rekommendera kvällens paneldebatt om klimatfrågan. Det är föreningen för ”Vetenskap och Folkbildning ” som  anordnar detta mötet mot bakgrund av att föreningen 2010 utsåg ”Stockholmsinitiativet” till ”Årets förvillare”. 

Vad är egentligen orsaken till att jordens temperatur stiger och vad kan vi, i så fall, göra åt denna uppvärmning?

Paneldeltagare är Lennart Bengtsson, David Gee, Sven Kullander och Carl-Gustaf Ribbing.

Precis som i Fakultet X är det fritt inträde och mötet pågår mellan 19-21. MEN lokal är Missionskyrkan, adress S:t Olofsgatan 40.

Kategorier
Uppsala Vetenskap

Solstrom och svarta hål

Just nu brusar en mindre Solstorm runt Jorden. Förmodligen orsakar den bara lite mera Norrsken än normalt men den påminner oss om att vi alla också är beroende av ett Rymdväder.

”Rymden”, eller snarare hela Universum, var ämnet för kvällens samtal i Fakultet X. Professorerna Bengt Gustafsson och Ulf Danielsson bjöd  på en lysande föreställning när de avverkade en lång rad spännande frågor inför en överfull sal X på Uppsala Universitet-

Eller vad sägs om ämnen som Svarta Hål, Strängteorin,  Big Bang, Higgs Partikel, liv i Universum och parallella universum?

Samtalet blev till hel föreläsningsserie där experterna dessutom själva fick gradera hur troliga deras teorier är!

När de på slutet konstaterade att universum expanderar, helt enligt förra årets Nobelpris, men ingen riktigt vad som driver på denna enorma process, eller varför den ser ut som den gör, kände i vart fall jag mig ” confused, but on a higher level”.

Lyckligtvis ligger hela samtalet på webben.