Kategorier
DNA Evolutionen Fakultet X Öppna föreläsningar SLU Vargfrågan Vetenskap

Vargen som blev knähund

Vargen som blev knähund. Det är en smula ironiskt att den nu så fruktade Vargen är nära släkt med vårt mest älskade husdjur, hunden. Och att de nära släktingarna ofta dödar varandra när de möts nu förtiden. Ja, det lär ha förekommit spontana Romeo och Julia möten också. Om inte annat finns det människor som idag medvetet korsar vargar och hundar, en hantering som det finns alla skäl att se upp med!

Hur det en gånt i tiden gick till när vargen och människan blev bästa vänner lär vi kanske aldrig få veta. Mitt grundtips är att några barn någonstans i Asien tjatade sig till att få ta hand om ”små söta valpar” från den varghona som deras pappa och hans kompisar just dödat. Bevis för denna, helt ovetenskapliga, tes får nutidens föräldrar snart sag varje dag…

Forskare från SciLifeLab i Uppsala och Broad Institute i Boston  håller sedan länge på att sekvensera gener hos båda olika hundraser och vargar från olika delar av världen.

En ledare för teamet ä professor Kerstin Lindblad-Toh som delar sin tid mellan Sverige och USA. Nu presenterar de nya, spännande, data om hur vargen blev tam.

För det första verkar det vilda djurets sinnelag ha ändrats rejält. Det ser man på alla de nya gener som tamhunden har och som på olika sätt styr hjärnans utveckling. Det skulle vara intressant att veta om forskarna här hittat samma ”tamgener” som ryska kollegor hittade när de tog fram snällare silverrävar och senare råttor? Och som Svante Päbo också intresserar sog för.

Den mest kittlande frågan är därefter, har vi människor också sådana ”domesticerade” gener, har vi så att säga tänjt oss själva till att bli lite mindre vilda?

Är vi alla resultat av ett fenomen som redan Konrad Lorenz kallade för ”neotoni”, det vill säga att vi avstannar i vår utveckling och blir som barn hela livet. ( Neotoni vill jag minnas myntades utifrån de arter av salamandrar som lever i grottor och blir könsmogna i vad som normalt skulle vara deras larvstadier.)

Men Scielife gänget har också hittat bevis för att våra hundar har förändrat sin förmåga att äta en mera varierad kost. Bakom dessa lätt revolutionerande fynd ligger Erik Axelsson, försteförfattare och forskare vid SciLifeLab Uppsala och på institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi, Uppsala universitet.

Hundarna har alltså fått förmågan att tillgodogöra sig rester av vad vi människor äter. De kan, till skillnad från vargen, bryta ned stärkelsen i födan.  På så sätt kunde de överleva på våra matrester, det enda ”hundfoder” som länge fanns för dem. ( Detta var innan snabbköpen översvämmades av hyllmeter av hund och katt- ”mat”. )

En extra poäng med alla dessa nya rön, och fler sådana kommer säkert, är att de är ett resultat av ett samarbete mellan Uppsala forskare inom SciLife.

Ett samarbete som Uppsala mår bra av.

http://www.uu.se/nyheter/nyhet-visning/?id=2299&area=2,10,16&typ=artikel&na=&lang=sv
Kategorier
Fackböcker Fakultet X Öppna föreläsningar Utrikes affärer

36 miljoner människor dog

En tjock bok om en mager tid. För en tids sedan talade vi om Kina i Fakultet X och en fråga jag då ställde var hur många kineser fick sätta livet till under maoismens kampanj ”Det stora språnget”. En ny bok ger nu ett detaljerat och fruktansvärt svar.

Mao hyllades av många som en av vår tids största ledare, även i kungariket Sverige. Sanningen om hans fruktansvärda förtryck och de miljoner kineser som svalt ihjäl under regimens ideologiska ”experiment” blir nu allt mera tydlig.

Men det är inte en sanning som är tillåten ens i dagens Kina!

Boken heter ”Tombstone” och är skriven av Yang Jisheng. Yang var själv hängiven maoism då det begav sig, trots att han fick uppleva sin egen fars svältdöd. Nu har han grävt fram dokumentet som, enligt honom, tyder på att omkring 36 miljoner kineser dog på grund av det maoistiska vansinnigt! 36 miljoner.

Den nuvarande kinesiska regimen har inte på något vis gjort upp med detta massmord på sina egna medborgare.  Yangs bok får inte ges ut i Kina.

Jag läser recensionen av hans bok i det senaste numret av ”The Economist”.

Kategorier
Fakultet X Öppna föreläsningar Vetenskap Vetenskapsjournalistik

Det stora äventyret

Mitt i alla Kunskapstrianglar, innovationssystem och Kreativitetscluster är det lätt att glömma bort hur roligt det är att upptäcka nya världar. Att nyfikenheten inte bara behöver riktas mot kändisars privatliv.

Under många år har jag haft den stora förmånen att få leda dessa upptäcktsresor, i pressen, men också i den långa raden av offentliga föreläsningar som vi anordnat här i lärdomsstaden Uppsala.

Denna sensommar nådens år 2012 ser jag stadens gator återigen fyllas av unga människor som kommer till Uppsala för att ”läsa”. För de flesta av dem handlar det om att få någonstans att bo, att lära sig hitta i den akademiska labyrinten och försöka komma underfund om vad de egentligen vill göra resten av livet.

Det stora äventyret i kunskapens utkanter hamnar lätt i skuggan av vardagliga trivialiteter, men jag hoppas att i vart fall några av dem för känna hur det kittlar i hjärnvindlingarna när nya sammanhang får perspektiven att svindla. Åtminstone några sekunder av den långa terminen, innan tentaångesten slår klorna i belöningssystemet.

Själv sitter jag just nu och funderar över vilka frågor vi skulle kunna ta upp i de offentliga samtalen som vi valt att kalla Fakultet X. Precis som förstaårseleverna har jag ännu inget schema, jag vet inte ens om aktiviteten överhuvudtaget blir av, men jag försöker bevara min optimistiska nyfikenhet. Och min tro på akademins uppgift att dela med sig av sitt växande kunnande till så många som möjligt, oavsett om det är lönsamt eller ej.

Så jag frågar, i vanlig ordning, dig som eventuellt läser det här, vilka frågor tycker du att vi skall ta upp i Fakultet X under hösten?

Kategorier
Bioteknik Evolutionen Genetik Öppna föreläsningar Vetenskap

Om människan och de andra djuren

Fakultet X är på onsdag kväll. Alltså i morgon klockan 19.00-. Då handlar det om ett verkligt hett forskningsområde, kartläggningen av generna. Här har vår kunskap vuxit fort, mycket fort, de senaste decennierna.

Och nu tar forskarna till och med hjälp av våra kära husdjur. Tack vare (!) en stor inavel för att få fram så många olika raser så är det lättare att hitta avgörande gener hos exempelvis våra hundar än hos människan. Och vi är inte så olika hundar, rent genetiskt.

Ja, hur lika är vi egentligen djuren? Att vår arvsmassa till stora delar påminner om de så kallade människoaporna är kanske inte så överraskande, men hur olika, eller lika, är vi egentligen exempelvis – grisar?

Den lätt provocerande frågan kommer vi också att försöka att ge ett bra svar på.

Med stor sannolikhet kommer vi även in på den sägenomspunna vita springaren, för även den har en genetisk förklaring.

Om du vill se hur de två medverkande experterna, Kerstin Lindblad-Toth och Leif Andersson ser ut får jag be dig gå till min privata blogg Vetenskap och Känsla, eftersom min blogg här inte riktigt kommer överens med foton!

Välkommen till sal X, onsdagen den 18 april, klockan 19.00!

Kategorier
Klimatet Öppna föreläsningar Uppsala

Årets förvillare

Det blir nog tyvärr ingen Fakultet X denna månad. Däremot kan jag varmt (!) rekommendera kvällens paneldebatt om klimatfrågan. Det är föreningen för ”Vetenskap och Folkbildning ” som  anordnar detta mötet mot bakgrund av att föreningen 2010 utsåg ”Stockholmsinitiativet” till ”Årets förvillare”. 

Vad är egentligen orsaken till att jordens temperatur stiger och vad kan vi, i så fall, göra åt denna uppvärmning?

Paneldeltagare är Lennart Bengtsson, David Gee, Sven Kullander och Carl-Gustaf Ribbing.

Precis som i Fakultet X är det fritt inträde och mötet pågår mellan 19-21. MEN lokal är Missionskyrkan, adress S:t Olofsgatan 40.

Kategorier
Öppna föreläsningar

Nästa Fakultet X?

Vad skall nästa Fakultet X handla om? Det är en öppen fråga. Efter två mer än fullsatta tillställningar känns det extra knepigt att välja en tredje succé.

Förslag har förvisso inte saknats men inget är ännu bestämt.

Så, vad tycker du vi skall fråga de lärde på Uppsala Universitet om nästa gång? Vilket är ditt önskeämne för Fakultet X i mars?

Så svara mig gärna här. Eller på joj@bahnhof.se