Kategorier
Fåglar Uppsala

Tecken på himlen

Björktrastarna kom idag. Med svirrande vingar och ivriga lockläten tog de sig an vårt stora Körsbärsträd. Fåglarnas förkärlek för våra odlade bär har gett dem många mindre smickrande namn i folkmun. Och min farfar sneglade alltid åt bössan när dök upp.

Hit är de välkomna, även om merparten av körsbären har fallit och nu mest liknar resterna av en romersk vintramparorgie där de ligger på den förtorkade gräsmattan.

Men trastarna plockar rask i sig det som är ätbart, tar ett dopp i bäcken och drar vidare till nästa trädgårdsfest. I ett muntert moln av tjatter.

Mitt i idyllen kan jag inte låta bli att tänka på de Tomahawker som snart väntas flyga in över Syrien. I min barndom var en Tomahawk ett vapen indianerna försökte använda mot de tappra kopojkarna. Idag är de högst avancerade dödsmaskiner.

Undra just hur de låter när de drar in i skyn? Hinner man undan?

Kategorier
DNA Fåglar Genetik Läkemedel Larm Pandemi Risker Vaccinationer Vetenskap Virus

Ett svinaktigt virus

Det lilla virus som just nu får krigsrubriker världen över verkar vara en elak blandning av virus från svin, fåglar och människa. Ännu ett resultat av att vi lever så nära våra husdjur, lysande skildrat av Jared Diamond i boken ”Virus, vapen och stål” . Och det är inte varje dag som medicin och naturvetenskap når huvudledaren i våra stora drakar. Men som sagt; dagens vetenskap är morgondagens politik.

Som jag tidigare skrivit här ska man alltid ta virusutbrott allvarligt, men frågan är också hur mycket man skall skrika ”vargen kommer”. Inte minst just med tanke på att vargen nog kommer så småningom. Misstanken att man larmar för att få mera anslag till sin forskning eller för att få uppmärksamhet finns alltid där. Och få kan skrämmas så rejält som Björn Olsen. Det visade han redan vid den förra fågelinfluensan och han fortsätter den tradtionen  på dagens DN-debatt.

Det känns bra när det är journalisterna som står för de mera balanserade råden som Annika Nilsson och Karin Bojs i Dn och inte minst Inger Atterstam i SvD. ( Det är bara så tråkigt att SvD inte anser sig ha råd att ha en egen vetenskaps och medicin avdelning. )

Mina invändningar  mot DN debattartikeln hindrar mig emellertid inte ifrån att hålla med i den konkreta uppmaning som jag uppfattar som huvudbudskapet i artikeln; bygg en svensk vaccinfabrik nu!

Kategorier
Den biologiska mångfalden Ekologi Fåglar Våren

Nu är det mellan hägg och syren!

Det är NU allting händer, precis nu. Åker genom ett södra Sverige där klorofyllet tar över landskapet. Runt i grönskan flyter drivor av vitsippor, häggbuskar och slån. På östgötaslätten blommar rapsen och vårregnen vattnat de förtorkade fälten.

Fågelsången är stark och varierad. I Sätila ruvar Talgoxen redan i min holk med kamera, här i Uppsala håller artfränden just på att bädda med mjuk mossa.

Talgoxen är den fågelart vi ofta ser och känner igen. En vanlig fågel med ett rätt märkligt namn, en art de flesta känner igen.

Hur “vanlig” en fågelart är just där du bor kan du nu slå upp i den helt unika boken ”Fåglar i Sverige”. Ett otroligt verk som är frukten av naturentusiaster glädje, runt om i detta nyfikna land. För vi är varken nyfikna gula eller blå; svensken är nyfiken grön!

Men den vår som jag längtar mer och mer efter varje år är så intensiv när den väl sätter igång. Livet har så bråttom att förnya sig.  Det känns som om man inte hinner med.

Så, förlåt, en liten pekpinne, en liten förnumstighet, så här mitt i vårruset. Ta dig tid i år!

Gå ut någonstans och sätt dig! Det kan faktiskt gå lika bra i stadsparken som i en skogsbacke.  Sitt bara där. Titta och lyssna. Var nyfiken grön för en stund!

För uttrycket ”mellan hägg och syren” är lika träffande som svårt att hitta den litterära källan till.  Plötsligt är undrens tid förbi, för i år!