Kategorier
Bioteknik DNA Ekologisk odling Genetik GMO Jordbruk Landsbygden

För och nackdelar med GMO

I söndagens DN tar Karin Bojs upp GMO-frågan. Hennes poäng är att det finns för och nackdelar med GMO. Den väsentliga nackdelen med tekniken är, enligt en artikel i Nature Biotechnology  som hon citerar, att det utbildas resistens mot grödor som tagits fram med genmodifiering.

Så är det förvisso, men så är det med alla metoder vi har för att skydda våra kulturväxter. Insekter blir relativt snabbt motståndskraftiga mot såväl kemiska som biologiska bekämpningsmedel. Sådan är som sagt Evolutionen. Precis samma dilemma möter den traditionell växtförädling som vi använt, mer eller mindre medvetet, sedan vi började odla grödor för över tiotusen år sedan.

Även om jag håller med Karin om att det vi nog inte står inför en omedelbar världssvält på grund av brist på mat, tvärtom är för mycket mat ett växande problem, så tycker jag att vi bör använda oss av en klok kombination av de medel vi har för att skydda skörden.

I ett sådant paket ingår inte minst bättre växtföljder, utvecklande av biologisk bekämpning i fält och genmodifierade grödor. Om inte så lång tid kan vi förmodligen använda växtens egna gener för att göra dem mera motståndskraftiga och behöver inte importera gener från  bakterien bacillus thuringiensis, eller bt.

Ett bakteriegift som för övrigt använts av alternativodlare under en längre tid.

Slutligen vore det inte dumt om Landsbygdsministern vaknade upp ur sin Matlands-slummer och satsade på svensk växtförädling. Med eller utan GMO.

För ansvaret för vår framtida mat är alldeles för viktigt för att överlåtas till multinationella företag…

Kategorier
Landsbygden Media NGO:s

Striden inom SNF

Är en återkommande ledarstrid inom en av landets största föreningar fullkomlig ointressant för pressen?

Ja, så verkar det vara.

För den 18 juni höll Naturskyddsföreningen (SNF) sitt årsmöte i Falkenberg. Valberedningen hade föreslagit Mikael Karlsson för omval. Men inför sittande möte fördes Karin Åström fram som en motkandidat.

Efter en, enligt en presskälla, het och lång debatt bakom slutna dörrar, omvaldes Mikael Karlsson igen. Han har nu suttit på denna post sedan 2002. Svante Axelsson som är kurskamrat med Karlsson har varit verksam som generalsekreterare lika länge.

Vad som sades i Falkenberg förblir dock okänt, liksom varför församlingen för andra gången i rad försöker avsätta sin ordförande.

För vid den förra konferensen, 2010 i Gävle, förde nämligen valberedningen också fram Karin Åström som motkandidat.

Medias bevakning den gången var inte heller speciellt fullödig.

En snabb sökning via Google leder till Radio Värmland som vinklar nyheten som att ”en värmlänning hotar att avsättas”. Karlsson som är från Värmland får också uttala sig och säga att han fruktar för hela organisationens framtid.

Radio Värmland redovisar även att Värmlänningen omval nyligen. De i likhet med övrig press citerar snällt pressmeddelandet.

Den enda tidning som, i en notis, refererar fighten i Falkenberg är LAND.

I sin Lantbruks del, på sidan 6.

Varför är då detta bråk av allmänt intresse? Ja, SNF är utan jämförelse Sveriges största miljöorganisation med sina ”cirka 192 000 medlemmar” och man uttalar sig i en rad olika samhällsfrågor. Inte minst Mikael Karlsson och hans parhäst Svante Axelsson uppträder ofta i media, inte sällan som ”experter”.

På hemsidan skriver man ” Vi arbetar med att påverka politiker och myndigheter såväl nationellt som internationellt.” Något som vanligen brukar kallas lobbying.

På ett annat ställe deklarerar man stolt: “När Naturskyddsföreningen yttrar sig får det effekt. Vi vet att beslutsfattarna lyssnar på oss när de stiftar lagar och förbereder viktiga beslut.”

SNF är kort sagt en samhällsaktör med betydande inflytande. En maktfaktor.

Det är lätt att göra tankeexperimentet hur media skulle reagera om en annan maktfaktor skakades av ledarstrider. Tänk dig att ett politiskt parti, en ungdomsorganisation eller en fackförening skulle skakas av ”intern splittring”.

Kandidaterna skulle åka som skottspolar mellan olika studios och motsättningarna skulle analyseras av experter och forskare, kors och tvärs.

Men vad som händer inom SNF verkar vara fullkomligt ointressant för hela journalistkåren. Utom då för Pierre Kjellin på Land. Och för hans kollega

 Varför undviker yrkeskåren mangrant just denna debatt? För andra gången? 

Vi journalister brukar annars beskyllas för att vara i det närmaste konfliktberoende.

Kan det ha något att göra med att en stor del av journalisterna sympatiserar med vad SNF gör, vilket återigen visades av Kenneth Asps undersökning nyligen.

Är SNF en sammanslutning höjd över allt tvivel? För när såg vi senast en ”kritisk granskning” av just denna förening?

Frågorna är många.

Debaclet i SNF kan naturligtvis också bara vara ett uttryck för en levande demokrati, men desto större anledning att vi i så fall får veta vad man diskuterade i hemlighet.

Öppenhet är demokratins livsluft.

Liksom en fri och oberoende press.

Och än mera intressant tycker jag det vore om ”Kaliber”, ”Konflikt” eller ”Uppdrag Granskning” granskade ”Greenpeace”, denna totalt odemokratiska aktivistliga som köper sig utrymme i pressen genom att ständigt bryta mot lagen.

Man skulle ju kunna börja med att granska hur pengarna från olika offentliga lotterier som exempelvis Postkodlotteriet används av dessa professionella hulliganer. Och vad deras ”aktioner” kostar samhället i form av polisinsatser och annat.

Vet den vanlige lottköparen verkligen om vad hennes pengar används till?

Kategorier
Landsbygden Media

Striden om SNF

Är en återkommande ledarstrid inom en av landets största föreningar fullkomlig ointressant för pressen?

Ja, så verkar det vara.

För den 19 juni höll Sveriges naturskyddsförening (SNF) sitt årsmöte i Falkenberg. Valberedningen hade föreslagit Mikael Karlsson för omval. Men inför sittande möte fördes Karin Åström fram som en motkandidat.

Efter en, enligt en presskälla, het och lång debatt bakom slutna dörrar, omvaldes Mikael Karlsson dock.

Vad som sades i denna debatt förblir dock okänt, liksom varför församlingen för andra gången i rad försöker avsätta sin ordförande.

För vid den förra konferensen 2010 förde nämligen valberedningen också fram Karin Åström som motkandidat. Medias bevakning den gången var inte heller speciellt fullödig.

En snabb googling leder till Radio Värmland som vinklar nyheten som att ” en värmlänning hotar att avsättas”. Karlsson som är från Värmland får också uttala sig och säga att han fruktar för hela organisationes framtid.

Den enda tidning som i en notis refererar fighten i Falkenberg är LAND.

I sin Lantbruks del, på sidan xx

Varför är då detta bråk av allmänt intresse? Ja, SNF är utan jämförelse Sveriges största miljöorganisation med sina 100 000 medlemmar och man uttalar sig i en rad olika samhällsfrågor. Inte minst Mikael Karlsson och hans parhäst Svante Axelsson uppträder ofta i media, inte sällan som ”experter”.

Man genomför då och då uppmärksammade undersökningar och kampanjer. Ingen blir förvånad om nya avslöjanden kommer att dyka upp snart, lagom till Almedalen.

SNF är kort sagt en samhällsaktör med betydande inflytande.

Det är lätt att göra tankeexperimentet hur media skulle reagera om ett politiskt parti, en ungdomsorganisation eller en fackförening skulle skakas av ” intern splittring”.

Men vad som händer i en frivilligorganisation, en NGOs, verkar vara fullkomligt ointressant för journalistkåren. Utom då för på Land.

 Varför undviker yrkeskåren som annars brukar dras till konflikter just denna debatt? För andra gången?

Kan det ha något att göra med att en stor del av journalisterna sympatiserar med vad SNF:s gör, vilket åteerigen visades av Kenneth Asps undersökning nyligen.

Eller är det bara resultatet av att mötet hölls i Falkenberg?

Frågorna är många.

Debaklet i SNF kan naturligtvis bara vara ett uttryck för en levande demokrati, men desto större anledning att vi i så fall får veta vad man diskuterade i hemlighet.

Och än mera intressant tycker jag det vore om ”Kaliber”, ”Konflikt” eller ”Uppdrag Granskning” granskade ”Greenpeace”, denna totalt odemokratiska aktivistliga som köper sig utrymme i pressen genom att ständigt bryta mot lagen.

Man skulle ju kunna börja med att granska hur pengarna från olika offentliga lotterier som exempelvis Postkodslotteriet används av dessa professionella hulliganer. Och vad deras ”aktioner” kostar samhället i form av polisinsatser och annat.

Vet den vanlige lottköparen verkligen om vad hennes pengar används till?

ordförande för denna landets största miljöorganistaion förslog Mikael karlsson. Han har redan suttit på denna tunga posti åtta år och utmandes förr året av en motkanditad, nämligen. Motivade sades vara ett behov av förnyelse.

Men i år hade valberedningen endast fört fram Karlsson. Mötet förde dock åter fram xx som motkandidat. Hon förlorade dock omröstnine med sifororna

Om samma öppna stod om ledarpsoten ägt rum inopm ett politisk parti hade pressen självklart fyllts av rubriker om ”bråk och öppen konflikt”. Så hade säkerligen också blivit fallet om uppgörelsen skett inom någon LO eller SACO.

Då hade Studio Ett ordnat debatt mellan de olika fraktionerna och kandidaterna slussats runt i TV sofforna.

De två alternativen kanske rent av dykt upp i Aktuellt och vi hade fått en analys av konflikten av någon av redaktionens experter.

Men nu råder idyllens tystnad. Varför?

Den enda tidning som verkar ha brytt sig om att referera turerna på årsmötet är tidningen LAND. I en liten notis i sin Lantrbuksdel ( för LRF:s medlemmar) uppger tidningen att ledarfrågan lett till en ”lång och het debatt bakom slutna dörrar”.

En lång och het debatt! Varför är en sådan rejäl konflikt plötsligt helt ointressant för Sveriges journalister?

Varför är en konflikt inom en stor NGO ( Non Govermental Or) så totalt ointressant för media?

Journalsiter brukar ju annars dras till konflikter som flugor till en sockerbit.

Har inte allmänheten ett legitimt intresse att veta vilka olika linjer som de två kandidaterna för landets ledande miljölobbyister står för?

SNF uttalar sig ju numera i en lång rad frågor. Eller snarare, Mikael Karlsson uttalar sig ofta och gärna i en lång rad olika samhällsfrågor å föreningens vägnar.

Har inte allmänheten ett legitimt intresse av att veta hur representativ hans uttalande är för alla de 100 000 medlemmarna. Och om det möjligen finns någon grupp inom denna anonyma massa som har en från ordförande avvikande uppfattning?

Tydligen inte.

Beror likgiltigheten bara på att bråket ägde rum i lilla Falkenberg, långt, långt ifrån Söder på Stockholm där alla riktiga reportrar bör bo?

Är det för att samme Mikael Karlsson brukar uppträda som oberoende expert ibland annat P1?

Eller är det för att över hälften av journalisterna inom public service enligt Kennet asps undersökning kan tänka sig att rösta på Miljöpartiet? Är de kanske rent av också medlemmar i SNF?

Kategorier
Den biologiska mångfalden Landsbygden Vargfrågan

Vargdrevet

Nu går drevet igen. På vargen. En på alla sätt tragisk olycka i djurparken Kolmården har fått Svenska Jägarförbundets rovdjursansvarige Gunnar Glöersen att säga

” –Vi har ju varnat för att med den vargstam vi nu har så får vi för varje år fler och fler som rör sig i bebyggelsen.”

Men vid alla jaktgudar!

Det är ungefär lika obegåvat som att kräva stopp för all jakt eftersom det varje år inträffar en rad dödsolyckor i samband med jakt. 

”Vi får allt flera jägare som rör sig i bebyggelsen”.

De flesta som drabbar av vådaskott är själva jägarna, men som bekant så dödades nyligen också en skidåkare i samband med älgjakt.

Senast en människa dödades av en vild varg var på 1700-talet.

Så rent statistiskt borde man varna för jägare.

I ett annat uppmärksammat rättsfall dödades  en kvinna av en älg ilsken älgtjur.

 Vilka krav ställer  Gunnar Glöesen som en följd av denna tragedi?

Skjut bort alla älgar i Sverige?

Fast det har Sveriges jägare nästan redan lyckats med.

För orsaken till att det finns så få älgar i skogen är att avskjutningen har varit för hård. Inte några förskrämda vargar.

Man vågar knappt skämta i denna eldfängda diskussion.

Särskilt som en sida är beväpnad.

Men mitt förslag är; lär  de svenska vargarna att bara äta vildsvin!

På så sätt löser man två problem!

Kategorier
Landsbygden

Gå inte i maten

Fakultet X är på onsdag kväll. Alltså i morgon klockan 19.00-. Då handlar det om ett verkligt hett forskningsområde, kartläggningen av generna. Här har vår kunskap vuxit fort, mycket fort, de senaste decennierna.

Och nu tar forskarna till och med hjälp av våra kära husdjur. Tack vare (!) en stor inavel för att få fram så många olika raser så är det lättare att hitta avgörande gener hos exempelvis våra hundar än hos människan. Och vi är inte så olika hundar, rent genetiskt.

Ja, hur lika är vi egentligen djuren? Att vår arvsmassa till stora delar påminner om de så kallade människoaporna är kanske inte så överraskande, men hur olika, eller lika, är vi egentligen exempelvis – grisar?

Den lätt provocerande frågan kommer vi också att försöka att ge ett bra svar på.

Med stor sannolikhet kommer vi även in på den sägenomspunna vita springaren, för även den har en genetisk förklaring.

Om du vill se hur de två medverkande experterna, Kerstin Lindblad-Toth och Leif Andersson ser ut får jag be dig gå till min privata blogg Vetenskap och Känsla, eftersom min blogg här inte riktigt kommer överens med foton!

Välkommen till sal X, onsdagen den 18 april, klockan 19.00!

Kategorier
Landsbygden

Skräp på landet

Någon har dumpat en gammal soffa på min mark. De hade väl inte plats för den hemma kan man tänka. Köpt en ny och så, plötsligt, blev det en sittmöbel för mycket. Nåja, det går lätt att ordna. Vi kör ut den till närmaste skogsväg och slänger den där.

Ungefär så måste de ha tänkt. Om det nu tänktes alls.

Och de är långt ifrån ensamma om att inte slita på tankebanorna. Vår granne lite längre upp längs vägen har fått både ett badkar och en bil placerad på sin mark.

En gång i somras kunde hustrun iaktta hur en påfallande ny och välputsad körde in på vår väg, för att snabbt återvända ut på huvudvägen. I diket efterlämnandes tre plastkassar med hushållssopor.

Den så omhuldade Allemansrätten tolkas numera som att man har rätt att göra precis som man vill på någon annans mark. Skyldigheter är så mossigt och jobbigt. 

Hade vi hunnit se registreringsplåtarna den gången hade vi sett till att nedskräparen fått tillbaka soporna på sin villatomt, eller balkong, Så gjorde grannen. Han sökte upp de som försett honom med ett bilvrak. Efter en kortare diskussion löstes problemet. Han är rätt stor och övertygande han, grannen.

Själv vet jag  inte om jag skulle våga konfrontera nedskräparna. Antagligen åker man då dit för ” egenmäktigt förfarande”. Och att polisanmäla soffsvinen är inte att tänka på. Hur var det nu? Endas fjorton (14) procent av anmälda brott klars upp. Trots miljardsatsningar på polisen. Inte har de tid med sådan här petitesser.

Nej, det blir väl att skaffa en släpkärra och köra den gamla soffan till närmaste sopsorteringsstation, svenskens nya lördagsnöje. Förmodligen får man betala en avgift för att bli kvitt eländet där. Men det är ju mitt problem.